Bahçeli'den AYM Başkanına: Cesaretin varsa Kandil'e git!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den AYM krizine ilişkin sert sözler sarf etti. Bahçeli AYM Başkanına "Cesaretin varsa Kandil'e git"şeklinde seslendi.

Bahçeli'den AYM Başkanına: Cesaretin varsa Kandil'e git!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yargıtay ile AYM arasında yaşanan gerilim hakkında çok sert konuştu.

 Anayasa Mahkemesi Başkanı'na da seslenen Bahçeli, "Cesaretin varsa Kandil'e git" dedi.

MHP'nin grup toplantısında konuşan Genel Başkan Devlet Bahçeli, Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gezi Davası'nda tutuklu bulunan Can Atalay'a ilişkin hak ihlali kararı veren Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının son derece doğru bir hamle olduğunu belirten Bahçeli şunları söyledi:

 "Yargıtay görevini eksiksiz yapmıştır. Yargı AYM'nin vesayeti altında değildir. Tutuklu vekil Can Atalay konusunda gereken neyse TBMM'de yapılmalı, konu kapanmalıdır. Egemenlik milletindir, milletin üstünde bir güç olamaz."

AYM Başkanı'na da sert çıkan Bahçeli, "Cesaretin varsa Kandil'e git" diye konuştu.

“HDP'nin kapatma davasında neden aynı hassasiyeti göstermedin”

Bahçeli’nin AYM-Yargıtay krizine ilişkin konuşması şöyle:

“Yasa koyucunun hükümlerini yok sayması vakayi hayriyeden sapma halidir. TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen ve Gezi Parkı davasından kesinleşen 18 yıl cezası bulunan Can Atalay'ın başvurusunun 3 ay gibi kısa sürede sonuçlandırılması, HDP'nin kapatma davasında aynı hassasiyetin niye gösterilmediği akıllara gelmiştir.

"Gazi Meclis Anayasa Mahkemesi'nin vesayeti altında değildir"

Yargıya saygı mecburidir. Bu kararın gereği TBMM'de derhal yapılmalı ve konu kapatılmalıdır. Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında hiyerarşik bir düzen yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin millet vicdanına ihlal kararları yeniden yargılama sebebidir. Anayasa Mahkemesi TBMM'Ye karşı yetki alanını genişleterek ihlal kararı vereceğini ilan etmektedir. Gazi Meclis Anayasa Mahkemesi'nin vesayeti altında değildir. Milletin üstünde bir güç olamaz.

"Cesaretin varsa Kandil'e git"

TBMM'de oturma eylemi yapan güruhun Yargıtay'a laf etmesi küstahlıktır. Oturanlara sesleniyorum, siz oturmaya devam edin, Türk milleti size Osmanlı şamarını vura vura 31 Mart'ta kaldırmasını da bilecek. Mahkeme başkanı objektifliğini kaybetti. Cesaretin varsa Kandil'e git. AYM ya kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalıdır."

Ne olmuştu?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Davası'nda tutuklandıktan sonra TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkında hak ihlali olduğunu belirtip tahliye edilmesi yönünde karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. AYM'nin Anayasa'yı ihlal ederek yetkisini aştığını, Yüksek Mahkeme'nin kararına uyulmaması gerektiğini belirten Yargıtay, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için de TBMM'ye bildirimde bulunmuştu.