Şengal'de bombalanan araçtaki 2 YBŞ komutanı yaşamını yitirdi

Şengal’in Sinunê kasabasında SİHA'nın bir araca yönelik düzenlediği bombardımanda YBŞ’li iki üst düzey ismin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Şengal'de bombalanan araçtaki 2 YBŞ komutanı yaşamını yitirdi

Dün gece saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait bir silahlı insansız hava aracı (SİHA),  Şengal’in Sinunê kasabasında bir aracı hedef aldı. 

Peşmerge Şengal Operasyonlar Gücü Komutanı Yüzbaşı Lokman Gli, bombalanan aracın Şengal Direniş Birlikleri’ne (YBŞ) ait olduğunu ve 2 YBŞ'li komutanın  hayatını kaybettiğini söyledi.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre bombalanan araç Sinunê merkezda park halindeyken bombalandı.

Bombardımana ilişkin PKK'ye yakın kaynaklar 3 kişinin yaralandığını duyurdu. Ancak ne YBŞ ne de Türkiye'den saldırıya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

TSK’ya ait uçaklar Şengal’de sık sık PKK’ye yakın YBŞ güçlerini hedef alıyor.

9 Ekim 2020 tarihinde Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri Şerngal’de hayatın normale dönmesi ve sığınmacıların topraklarına dönmesini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler gözetiminde bir anlaşma imzalanmıştı.

Ancak anlaşmanın büyük kısmı hayata geçirilemedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

1. Yönetim konusu:

- Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. Güvenlik konusu:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı göz önünde bulundurulacak.

- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden inşa konusu:

 - İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları belirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.