Bakanlar Kurulu toplantısının sonucu açıklandı

Bakanlar Kurulu toplantısının sonucu açıklandı

Kürdistan’da Başbakan Mesrur Barzani’nin başkanlığında gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Bakanlar Kurulu’nun ana gündem maddeleri Bağdat ile yapılan görüşmeler, ekonomik durum ve coronavirüs salgını. Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani’nin de katıldığı Bakanlar Kurulu’nun toplantı sonucu açıklandı.

Açıklamada şöyle dendi:

“Bakanlar Kurulu adına Irak’ta kurulan yeni hükümet kabinesini kutlayarak, taraflar arasında çözüm bekleyen sorunların, anayasa çerçevesinde ve genel çıkarlar doğrultusunda çözümüne yönelik beklentilerimizi dile getirdik.

Toplantının devamında; hükümetin mevcut mali durumunu masaya yatırdık. Petrol fiyatlarındaki gözle görülür düşüş ve coronavirüs (Covid-19) salgını tüm dünya ekonomisine olduğu gibi, Kürdistan’ın ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Bu nedenle, elimizdeki kısıtlı mali imkânlarla bu değişime ayak uydurmak, ekonomimizi bu yeni duruma uygun hale getirmek, örgütlemek ve reform yasalarını hayata geçirmemiz gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunduk.

Toplantıda, Kürdistan Hükümeti’nin maaşların ödenmesini sağlamak ve bu konuda kaynak oluşturmak için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini belirttik. Hükümetin iktidar alanın sadece maaşların ödenmesi olmadığını bunun yanı sıra, genel kamu hizmetleri, ülke ekonomisini kalkındıracak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizilerek, bunun da ekonomik durumun düzenlenmesine bağlı olduğunu vurguladık.

‘Sorunların çözümü için Bağdat’la görüşmeler devam etmeli’

Toplantının başka bölümünde Başbakan Yardımcısı, Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyetinin Bağdat ziyareti ve federal hükmet yetkilileriyle gerçekleştirilen görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Petrol, maaş ve Kürdistan’ın mali hakları konusundaki sorunların çözümü için federal hükümetle görüşmelerin devam etmeli.

‘Devlet mallarının kiralanması, üretim ve hasta haklarıyla ilgili yasa tasarıları parlamentoya sunulacak’

Toplantıda ayrıca; Kürdistan’da devlet mallarının satılması ve kiralanması, üretim ve hasta haklarıyla ilgili yasa tasarılarının parlamentoya sunulması için taslaklarının hazırlanması konusunda ilgili bakanlıklar görevlendirildi.

Toplantının sonunda; Kürdistan’da çok renklilik ile tüm etnik ve dinsel bileşenlerin haklarına saygı duyulmalı. Kürdistan farklı renkleri ve bileşenlerinin varlığıyla güzel. Ayrım yapmaksızın hepsinin hakları koruma altında.”