"Barzani'nin Türkiye’ye yönelik savaş planları ortaya çıktı"

"Barzani'nin Türkiye’ye yönelik savaş planları ortaya çıktı"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin gündeminde yer alan hemen her konunun gündeme geldiği sohbette en ilginç soru kışkırtıcı 'Barzani'nin savaş tehditleri' ile ilgili olanıydı.

Son günlerde hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi başta olmak üzere, Kürdistan'ın güneyinde yapılacak olan referanduma karşı hükümete 'ciddi' önlemler alması çağrıları dikkat çekiyor. Uçaktaki sohbette de gündeme gelen konu ile ilgili Erdoğan'a bir soru soruldu. 'Barzani'nin savaş planları'ndan ve 'Türkmenlerin Kürdistan dışında yaşamaya teşvik edilmeleri'nden söz edilen soru ve cevabı şöyle: 

"Türkiye’nin ısrarına veya uyarılarına rağmen Kuzey Irak’taki yönetimin referandum kararının üzerine bir de Türkiye’ye yönelik savaş planları ortaya çıktı. Barzani’nin Türkiye’ye savaş beyanı basında yer aldı. Bu herhalde Sayın Bahçeli’nin konuşmasının üzerine söylenen bir beyan oldu. Suriye ve Irak Kerkük bölgesi de dahil, Türkmenlerin bulunduğu bölgelerde Türkmenlere ABD’de kalma veya vatandaşlık taahhüdü ile göç için teşvik söz konusu diyorlar. Bu da Türkmen kaynaklardan gelen bir iddiaydı. Böyle bir ortamda, tüm bunlara karşı, Türkiye’nin alternatif formülleri var mı?


-Duygusal çıkışlar yapmak doğru olmaz. Bu dediklerinize dair bir değerlendirme için, o iddiaları etraflıca bizim Dışişleri’nden dinlememiz, doğru bilgileri almamız lazım. İddialar nedir, ne değildir, ne derece doğrudur? Bunları bir görmemiz lazım. Okumamız lazım. Değerlendirme ancak ondan sonra yapılabilir. Böyle duygusal çıkışlarla açıklamalar yaparsak, bu yanlış olur. Ama bizler Türkmen kardeşlerimize oraları terk etmelerini asla tavsiye etmeyiz. Onlar kendi topraklarında kalmalıdır. Geçen ziyaretime geldiler. ‘Biz, bu topraklarda doğduk, bu topraklarda ölürüz’ dediler; ‘Dedelerimizin bize vasiyeti var’ dediler. Ben onların o duygulu ifadelerini unutamam. Biz de tabii ki üzerimize ne düşerse sonuna kadar onu yaparız."