Başbakan Barzani : Düşünce ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz

Başbakan Mesrur Barzani, hükümet olarak düşünce ve ifade özgürlüğünü desteklediklerini söyledi.

Başbakan Barzani : Düşünce ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz

Başbakan Mesrur Barzani, medya kurumlarının yöneticileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Başbakan Mesrur Barzani, yolsuzlukla mücadelede başarılı olması için hükümetin reform sürecine destek olmalarını istedi.

Medyanın çok önemli bir alan olduğunu kaydeden Başbakan, Kürdistan’ın durumunun ilerlemesi için hükümetin düşünce ve ifade özgürlüğünün yanı sıra eleştiriyi desteklediğini belirtti.

Medyanın ulusal değerleri de göz önünde bulundurması gerektiğini bildiren Başbakan, kabinesinin kamuoyu ve Kürdistan Parlamentosu’nda sık bir şekilde açıklamalar yaptığını ifade etti.

Krizlerle dolu bir bölgede yaşadıklarını ve Kürdistan Bölgesi’nin de geçtiğimiz süreçte bazı krizlere maruz kaldığını vurgulayan Başbakan, reform süreci için zaman gerektiğini  ve reformların amacının güçlü bir ekonomik alt yapı kurmak olduğunu söyledi.

Hükümetin ayrım yapmaksızın tüm Kürdistan Bölgesi halkına hizmet ettiğini kaydeden Başbakan, Kürdistan Bölgesi’nin Irak hükümetiyle sorunlarını anayasal temelde çözmeye her zaman hazır olduğunu bildirdi.

ak’ın buna hazır olmadığını söyledi.

Irak Petrol Şirketi’nin(SOMO) Irak’taki yeni duruma göre örgütlendirilmediğini söyleyen Başbakan Barzani, SOMO’nun yeniden örgütlendirilmesini, başkan yardımcısının Kürdistan Bölgesi’nden belirlenmesi ve veto hakkının bulunmasını önerdiklerini kaydetti.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin kararına da değinen Başbakan, mahkemenin Irak anayasasına uygun kurulmadığını ve adil bir karar vermediğini söyledi. 

Başbakan Kürdistan Bölgesi halkının ekonomik durumunun bahsedildiği kadar kötü olmadığını, bazı kesimlerin bilinçli bir şekilde karamsarlık yaymaya çalıştığını dile getirdi. 

PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığının Türkiye’nin saldırılarına gerekçe olduğunu ifade eden Başbakan, “PKK yerleştiği bölgelerden çıksın Türkiye’ye gerekçe olmasın” dedi. Başbakan Kürdistan Bölgesi’nin hiçbir devlete karşı saldırının kaynağı olmadığı gibi, hiçbir devletin de  Kürdistan Bölgesi’ne saldırmaması gerektiğini belirtti.