Başbakan Barzani ve ABD'nin Irak elçisi Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını görüştü

Tartışmanın ana odağı Kürdistan Bölgesi'nin federal bütçe yasası kapsamındaki anayasal hakları ve mali yetkileriydi.

Başbakan Barzani ve ABD'nin Irak elçisi Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını görüştü

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) yapılan açıklamaya göre, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Masrur Barzani Pazartesi günü ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina L. Romanowski ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Tartışmanın ana odağı Kürdistan Bölgesi'nin federal bütçe yasası kapsamındaki anayasal hakları ve mali yetkileriydi.

Başbakan Barzani, Irak'ta Kürdistan Bölgesi'ni kendi yasadışı mali çıkarları için sömürmek isteyen partilerin bulunduğuna dikkat çekti. KBY, Irak hükümetine bütçe kanununun anayasal temellere dayalı olarak yorumlanmasını sağladı. Başbakan'ın ayrıca açıkladığı gibi, Kürdistan Bölgesi memurlarına Irak eyaletlerindeki meslektaşları gibi federal olarak finanse edilen maaşlar ödenmelidir.

Kerkük'te yaşanan son olayların ele alındığı görüşmede, her iki taraf da Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) genel merkezinin geri dönüşünün normalleştirilmesinin ve Kerkük'te güvenliğin sağlanmasının önemini vurguladı.

Halk Seferberlik Güçleri'nin (PMF) KDP genel merkezinin 28 Ağustos'ta devrine karşı çıkmasının ardından, Kerkük-Erbil yolunun Kerkük-Erbil yolunun kapatılmasına karşı 2 Eylül'de Kürtler tarafından bir protesto düzenlendi. Başbakan Şii el-Sudani. PMF'nin protestoculara ateş açması sonucu toplamda dört Kürt öldürüldü ve on beş kişi yaralandı.

Geçmişte ABD, iki taraf arasındaki müzakerelere yoğun bir şekilde dahil olmuş, Kürdistan Bölgesi'nin haklarına saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla yardım ve destek sağlamıştı. ABD uzun süredir Kürdistan Bölgesi'nin müttefiki konumunda ve IŞİD'e karşı mücadelede askeri ve siyasi destek sağlıyor. 

İki ortak aynı zamanda Bölgede faaliyet gösteren birçok Amerikan işletmesi ve yatırımının da gösterdiği gibi güçlü ekonomik bağları paylaşıyor. Ayrıca ABD, Erbil'de 8 Temmuz 2024'te tamamlanması planlanan son teknoloji ürünü bir konsolosluğa yaklaşık 800 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Şu anda Kürdistan Bölgesi'nde IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu kapsamında yaklaşık 5 bin ABD askeri personeli bulunuyor.