Başkan Barzani: KDP seçimleri boykot etmedi

Başkan Mesud Barzani, KDP’nin Kürdistan Parlamento seçimlerini boykot etmediğini ancak seçim yöntemi ve bir arada yaşama ilkelerinin baltalanması ile toplulukların siyasi hayata katılımının ortadan kaldırılması tehlikesine ilişkin görüşlerinin olduğunu söyledi.

Başkan Barzani: KDP seçimleri boykot etmedi

Başkan Mesud Barzani bugün Erbil’in Selahaddin ilçesinde ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski’yi kabul etti.

Başkan Barzani’nin Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Kürdistan halkının ve Başkan Barzani’nin Newrozunu kutlayan Romanowski, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi durum hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Kürdistan Demokrat Partisi'ni (KDP) rol almaya davet eden Büyükelçi Romanowski, seçimlerle ilgili endişe ve görüşlerini dile getirmek ve sorunları çözmek için diğer partilerle birlikte çalışmasını istedi.

KDP yönetiminin geçtiğimiz günlerde yayımladığı açıklamasının nedenlerine dikkat çeken Barzani, KDP’nin 1990'lı yılların başından itibaren seçimlere öncülük ettiğini, 1991 yılında ise devrimci meşruiyetin yerini anayasal meşruiyete bırakmasını ve seçim yapılmasını talep ettiğini anlattı.

KDP’nin her zaman seçimlerin yapılmasını desteklediğini ve seçimlerden korkmadığını vurgulayan Başkan Barzani, ancak seçim yöntemi ve bir arada yaşama ilkelerinin baltalanması ile toplulukların siyasi hayata katılımının ortadan kaldırılması tehlikesine ilişkin görüşlerinin olduğunu kaydetti.

Başkan Barzani, seçimlerin çeşitli nedenlerle 2 yıl ertelenmesi ile işin içine yabancı ellerin karıştırıldığını ve bu sayede Kürdistan Bölgesi’nin değeri ve konumunun zayıflattığını söyledi.

Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Parlamentosu’ndaki bileşenlerin kota hakkına ilişkin kararına atıfta bulunan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin kararlarını ve yasalarını da anayasaya ve hukuka aykırı bir şekilde değiştirerek topluluklara ve tüm Kürdistan halkına büyük bir haksızlık yapıldığını vurguladı.

Başkan Barzani KDP’nin seçimleri boykot etmediğini aksine temiz, adil, şeffaf, güvenli, dış müdahalelerden uzak, seçmenin oy hakkından mahrum bırakılmadığı, demokratik sürecin değersizleştirilmediği ve Kürdistan Bölgesi yasalarının ihlal edilmediği bir seçimden yana olduklarını kaydetti.

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere de değinen Barzani, Devleti Yönetme İttifakı çatısı altındaki Koordinasyon Çerçevesi ile net bir anlaşmalarının bulunduğunu hatırlattı. Barzani, söz konusu anlaşmanın önemli maddelerinden hiçbirinin hayata geçirilmediğini vurguladı.

Bu anlaşmanın halk için istikrar, refah, ortaklık, denge ve fikir birliği ilkelerinin sağlanmasını hedeflediğini ancak bunların hiçbirinin sağlanamadığını belirten Başkan Mesud Barzani, sorunların çözümü ve endişelerin ortadan kaldırılması için istişare ve koordinasyonu sürdüreceklerini vurguladı.