Biden yönetimi, Türkiye’yi S-400 konusunda uyardı

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Türkiye’yi Rus S-400 hava savunma sistemini satın almanın NATO’nun bütünlüğü ve etkinliğini zayıflatacağı konusunda uyardı.

Biden yönetimi, Türkiye’yi S-400 konusunda uyardı
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile yaptığı telefon görüşmesinde, Biden yönetiminin S-400 füze anlaşmasının NATO’nun uyumu üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini tazeledi.
 
Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre Sullivan, yeni yönetimin ABD ile Türkiye arasında ilişkileri ‘yapıcı’ bir şekilde tesis etme, işbirliği alanlarını genişletme ve ihtilafları etkin bir şekilde yönetmeyi istediğini dile getirdi.
 
Açıklamada, “Sullivan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonia Guterres’in, Kıbrıs konulu müzakereleri sürdürme planlarına verdiği desteği dile getirdi” denildi.
 
Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada ise, “Kalın ve Sullivan’ın bir saat süren telefon görüşmesinde, NATO üyesi iki müttefik ülkenin yeni dönemde güçlü, sürdürülebilir ve yapıcı bir ilişki modeli ortaya koyması beklentisi ifade edildi” denildi.
 
Telefon görüşmesinde, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Afganistan, Dağlık Karabağ ve Kovid-19 pandemisi konularının ele alındığı belirtildi.
 
Ayrıca NATO ittifakının güçlendirilmesi, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlayacak adımların atılması yönünde mutabık kalındığı bildirildi.
 
Görüşmede, S-400, F-35 ve YPG gibi iki ülke arasında anlaşmazlık alanı olan konuların yeni bir perspektifle çözülmesi için ortak çaba sarf edilmesi gerektiği ifade edildi.