Bir Kürt gencinin gözü ile ihanete uğrayan Kerkük

Kerkük doğumlu ama Süleymaniye’de yaşayan Uluslararası İlişkiler öğrencisi Mera Bekir isimli bir Kürt genci kişisel Twitter hesabından, 16 Kasım 2017 tarihinde YNK’li bir kanadın ihaneti sonucu İran destekli Haşdi Şabi milisleri ile Iraklı güçlerin eline geçen Kurdistan’ın Kudüs’ü Kerkük’te geçirdiği bir günü fotoğraflı hisleriyle birlikte takipçileriyle paylaştı.

Bir Kürt gencinin gözü ile ihanete uğrayan Kerkük

Kerkük doğumlu ama Süleymaniye’de yaşayan Uluslararası İlişkiler öğrencisi Mera Bekir isimli bir Kürt genci kişisel Twitter hesabından, 16 Kasım 2017 tarihinde YNK’li bir kanadın ihaneti sonucu İran destekli Haşdi Şabi milisleri ile Iraklı güçlerin eline geçen Kurdistan’ın Kudüs’ü Kerkük’te geçirdiği bir günü fotoğraflı hisleriyle birlikte takipçileriyle paylaştı.

Yurtsever Kürt genci Mera Bekir'in @MeraJBakr Kerkük'teki son durumu amatör bir bakış açısı ama Kurdistani bir ruh hissiyatıyla dile getirdiği tweetlerini çevirerek sizlerle paylaşmak istedik. 

Kerkük’teki gözlemlerini ve Kerkük’teki durumun bilhassa Kürtler açısından ne ifade ettiğini kişisel gözlemleriyle paylaşmaya çalışan Mera’nın Kerkük gezisi sabah erken saatlerde başladı.

İlk paylaşımını Kurdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kerkük ofisi önünde gerçekleştiren Mera, ofisin Irak Anti-terör güçleri tarafından kontrol altında bulunduğunu dile getirdi.

KDP’ye ait bir diğer bina, KDP Asayiş binasının da aynı anti-terör güçleri tarafından kontrol edildiğini dile getiren Mera, KDP ofisinden farklı olarak buradaki güçlere ait Hummer marka zırhlı araçta İran destekli Şii milislerin bayrağını gördüğünü vurguladı.

Mera, Hummer zırhlı araçtaki milisin son derece dikkatli gözlerle kendisine baktığı için net bir görüntü alamadığını vurguladı.

Kurdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) Malband olarak adlandırılan Kerkük’teki karargahını da ziyaret eden Mera, karargahta bayrak görmediğini ancak binanın giriş kapısının önünde kaleşnikoflu iki Kürt görevlinin bulunduğunu belirtti.

Karargahı görüntülerken kendisini fark eden Kürt görevlilerden birinin, Kerkük’te hala güçlü olduklarını ima ederek “Hey kardeşim güzel mi? Biz hala buradayız” şeklinde kendisine seslendiğini dile getiren Mera, kendisinin de “Evet görüyorum” şeklinde cevap verdiğini aktardı.

Kerkük’teki gezisi boyunca kendisini en fazla kötü hissettiren ve baskı altına alan şeyin Asayb Alh El Hak’ın Kerkük’teki şubesi olduğunu vurgulayan Mera, El Hak’ın kullandığı binanın YNK karargahından sadece 20 metrelik mesafede bulunduğunu ifade etti.

Binada çok sayıda bayrağın dalgalandığını, binanın girişinde zırhlı bir hummerın içinde M4 marka silahlı üç milisin bulunduğunu dile getiren Mera, onları ve binayı görüntüleme cesaretini kendisinde bulamadığını belirtti.

Kendisini kötü hissettiren bir diğer görüntünün ise şehirdeki YNK komite binasında sadece YNK ve Irak bayraklarının dalgalanması olduğunu dile getiren Mera, Kurdistan Bağımsızlık Referandumu’nun ardından hayata gözlerini yuman Kürtlerin unutulmaz politikacısı Mam Celal Talabani’nin billboardlarda asılı resimlerinin hala muhafaza edildiğini, ne Sünni ne de Şiilerin Mam Celal’den nefret etmediklerini çünkü onun tümüyle her zaman son derece iyi ilişkiler içerisinde bulunduğunu dile getirdi.

Kerkük’teki caddelerin bir çoğunda içinde üç milis veya asker bulunan zırhlı hummerların bulunduğuna dikkat çeken Mera, bu askerlerin çoğunlukla insanları gözlemlemekten ziyade cep telefonlarıyla ilgilenmeyi tercih ettiklerini gözlemlediğini aktardı.

16 Ekim öncesinde Kerkük’tün tüm resmi binalarında ve bazı önemli alanlarda Kurdistan bayrağının Irak bayrağının yanında dalgalandığını hatırlatan Mera, 16 Ekim sonrasında tüm Kurdistan bayraklarının yerinden kaldırıldığını ve artık şehirde bir tane dahi bayrağın bulunmadığını vurguladı.

Gezisi esnasında YNK’yi destekleyen bir Kürt ailenin evlerini Kerkük’ten Kurdistan Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Taq Taq’a taşıdıklarına tanıklık eden Mera, Kürtler Kerkük’ü terk ettikleri için Kürt bölgelerinin son derece boş göründüğüne dikkat çekti.

Kerkük ziyaretinde Mera’nın takipçileriyle paylaştığı bir diğer dikkatini çeken gelişme ise daha önce tabelasında “Peşmerge Mini Market” ismi yazılı olan bir marketin sahibinin tabeladaki isim yazılı bölgeyi keserek çıkarması. Haşdi Şabi milislerinin Kürtlerde yarattığı korku ve endişeyi, Kurdistan Bölgesi ve Irak’ın IŞİD teröristlerinden kurtulmasında son derece önemli bir role sahip Peşmerge isminin tabeladan çıkartılacak olması net bir şekilde anlatıyor.

Twitter anlatımını 16 Ekim öncesinde çekilen ve elinde Kurdistan Bayrağı bulunan Peşmerge heykelinin yanına, ziyareti esnasında kendisinin çektiği elinde bayrak bulunmayan Peşmerge heykelini yan yana koyarak, Kerkük’ün 16 Ekim öncesi ve sonrası arasındaki gelişimini sembolleştiren Mera, Iraklı güvenlik güçlerine ait son kontrol noktasının Kerkük’ten 35 km uzaklıktaki Qaranjir’de bulunduğunu belirterek gezi gözlemlerini bitirdi.