Blinken, BM kararını duyurdu: Gazze'de 'derhal ateşkes'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin "rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak derhal ateşkes" için karar taslağını yayınladığını duyurdu.

Blinken, BM kararını duyurdu: Gazze'de 'derhal ateşkes'

Antony Blinken, ABD'nin Gazze Şeridi'nde "rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak derhal ateşkes" çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi karar taslağını yayınladığını açıkladı.

AFP'de yer alan habere göre, Blinken açıklamasında, "Aslında, şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin önünde sunduğumuz, rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı acil ateşkes çağrısında bulunan bir kararımız var ve ülkelerin bunu destekleyeceğini çok umuyoruz." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) daha önce Filistin topraklarında acil ateşkes çağrısını ABD veto etmişti. Yeni taslak hazırlandı.

Diplomatik kaynaklara göre, yeni taslak, "her iki taraftaki sivilleri korumak, temel insani yardımların ulaştırılmasını sağlamak ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte acıları hafifletmek için acil ve kalıcı bir ateşkes ihtiyacını" vurguluyor.

Fakat henüz bu yeni taslak için bir oylama gerçekleşmedi.

Öte yandan ABD'li bakan İsrail-Hamas savaşından bu yana 6. kez Orta Doğu turunda. Ziyaret kapsamında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşen Blinken, başta Gazze Şeridi'ndeki gelişmeler ve ateşkes çabaları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü. Ayrıca iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ortak işbirliği alanları gözden geçirildi.

Görüşmede ayrıca Gazze Şeridi ve çevresinde yaşanan gelişmeler, askeri saldırıların durdurulması, güvenlik ve insani etkilerinin giderilmesine yönelik çabaların yanı sıra bölgesel ve uluslararası ortak öneme sahip gelişmeler ele alındı.