Bloomberg duyurdu: Trump Türkiye'ye yaptırımı onayladı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın almasıyla ilgili yaptırımları bugün açıklayabileceği bildirildi. Bloomberg ise, Trump'ın sözkonusu yasayı onayladığını ileri sürdü.

Bloomberg duyurdu: Trump Türkiye'ye yaptırımı onayladı

ABD basınında ve Financial Times'ta yer alan haberlerde, yaptırımların hafif olmasının beklendiği belirtildi.

Financial Times, konuya yakın bir kaynağın, Trump yönetiminin Kongre'nin olası tepkisini hafifletmek amacıyla yaptırımları "mümkün olan en hafif halinde tutmak" istediğini bildirdi.

Gazeteye konuşan bir kaynak, Trump'ın Senato'nun kısa bir süre içerisinde oylaması beklenen savunma yasa tasarısında tanımlanan sert yaptırımlara karşı "ön almak istediğini" ifade etti.

“Trump imzaladı”CAAT

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Michael Pompeo tarafından tavsiye edilen önlemler paketini imzaladı.

Kaynaklar yaptırımların neleri içerdiğine dair bilgi vermedi.

Wall Street Journal gazetesi, Trump'ın yürürlüğe sokmayı planladığı yaptırımların bazı kişi ve kuruluşları hedef almasının beklendiğini belirtti.

Foreign Policy'nin web sitesinde yer alan ve konuya yakın iki kaynağa dayandırılan haberde de yaptırım paketinin "yumuşak olmasının" beklendiği aktarıldı.

Habere göre, yaptırımların Cumhurbaşkanı Erdoğan, ailesi ya da bankalar yerine, Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun Başkanı İsmail Demir'e yönelik olacağı tahmin ediliyor.

Tasarıda Türkiye ile ilgili hangi düzenleme var?

ABD Temsilciler Meclisi, önceki gün, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını da içeren 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'nı (NDAA) bu hafta içinde ezici bir çoğunlukla kabul etti.

Tasarıda Türkiye ile ilgili de Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerinin alımı nedeniyle yaptırım düzenlemesi yer alıyor.

Tasarıda, Trump'tan Türkiye'ye 30 gün içinde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.

CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

Trump, 2017'de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye karşı uygulanmasını daha önce engellemişti.

Türkiye'nin ABD'den Patriot hava savunma sistemleri alamadığı için Rusya'dan S-400 silahını aldığını, bundan dolayı Türk hükümetinin cezalandırılmaması gerektiğini kaydeden Trump, CAATSA'da kendisine tanınan muafiyet yetkisini kullanma yolunu seçmişti.

Ancak, tasarının Senato'da da üçte ikiden fazla bir çoğunlukla kabul edilmesi halinde Trump da yaptırımları uygulamak zorunda kalacak.

Tasarıda Türkiye ile ilgili bir diğer önemli madde de F-35 savaş uçaklarıyla ilgili.

NDAA, Türkiye'nin satın aldığı ancak S-400 sonrası programdan çıkartılmasıyla teslim edilmeyen altı adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmasına da onay veriyor.

CAATSA yaptırımları nedir?

Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,

Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,

ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,

Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,

Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,

Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,

Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,

ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,

Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.