BM raporu: DSG geçtiğimiz yıl 637 çocuğu silah altına aldı

BM, Suriye savaşında çocukların kullanılmasına ilişkin son raporunda, ülkedeki durumun istikrara doğru ilerlemesine rağmen çocukların silahlanmasının arttığını ve DSG'nin geçen yıl 637 çocuğu silahlandırdığını açıkladı.

BM raporu: DSG geçtiğimiz yıl 637 çocuğu silah altına aldı

Birleşmiş Milletler (BM), 2022 yılında çocukların savaşta kullanılması ve zorla silahlandırılmasına ilişkin yıllık raporunu yayınladı. Raporda Suriye'deki çoğu silahlı grubun 12 yıllık savaşta çocukları kullandığına ve onları silahlanmaya zorladığına işaret edildi.

Rapora göre, Suriye'de silahlı gruplar tarafından zorla silahlandırılan çocukların sayısı son üç yılda arttı. 2020'de 813, 2021'de 1.296 ve 2022'de 1.696 çocuk silahlandırıldı.

BM  raporunda, IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin ana müttefiki olan Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) saflarına çocukları alan silahlı gruplar arasında yer aldığına yer verdi.

Birleşmiş Milletler'e göre geçen yıl 637 çocuk DSG ve ona yakın gruplar tarafından silahlandırıldı.

BM, 611 çocuğun ise Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesindeki gruplar tarafından silahlandırıldığını kaydetti. Ayrıca 383 çocuk Tahrir El Şam tarafından silahlandırıldı.

Raporda Suriye ordusuna bağlı ve hükümete yakın silahlı gruplarda 25 silahlı çocuktan bahsediliyor.

Suriye Hakikat ve Adalet Sivil Örgütü Genel Müdürü Besam Ahmed, Suriye genelinde çocukların silahlandırıldığını duyurdu.

Besam Ahmed, çocukların bir kısmının zorla silahlandırıldığını, bazılarının da ailelerinin maddi durumunun kötü olması nedeniyle silah taşımak zorunda kaldığını belirtti. Bazıları ideoloji ya da aile ve kabile ilişkileri nedeniyle silahlandı. Bazı durumlarda çocuklar Suriye dışındaki çatışmalarda kullanılıyor.

2019'da DSG, Birleşmiş Milletler ile bir anlaşma imzaladı ve 18 yaşın altındaki insanları silahlandırmaya son verme sözü verdi. Bu amaçla kontrolleri altındaki bölgelerde çok sayıda çocuk koruma ofisi açtılar.