Çavuşoğlu: Süleymaniye'de PKK ve PYD her yeri kontrol ediyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, THY’nin Süleymaniye uçuşlarını askıya alınması konusunda, “ABD'nin uçuştan haberi var. Süleymaniye'de PKK ve PYD her yeri kontrol ediyor. Askeri operasyonlarımız sonuna kadar sürecek” dedi.

Çavuşoğlu: Süleymaniye'de PKK ve PYD her yeri kontrol ediyor

Bakanı Çavuşoğlu A Haber’de katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı.

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Moskova’da gerçekleşen görüşmeye ilişkin konuşan Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte 4’lü düzeyde bir toplantı planlanıyor. Dışişleri bakanları düzeyinde. Mayıs ayı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz, Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre. Moskova’da olacak, daha önceki toplantıda olduğu gibi” diye konuştu.

Seçimden önce mi sonra mı?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Beşar Esad ile görüşmesinin gündemde olup olmadığı ve Esad'ın Türkiye'deki seçim sonuçlarını beklediğine ilişkin uluslararası medyadaki haberlere ilişkin Çavuşoğlu, "Seçim öncesi ya da sonrası rejimle, Esed'le veya onlarla bakanları ile görüşmenin bize seçimde avantajı olmaz, belki dezavantajı olur ama biz burada seçim hesabı yapmıyoruz. 11 yılı aşkın devam eden bir krizin bu yolla da diğer yöntemlerle bir çözüme ulaşmadı. Ülkenin yeniden inşası için de kalıcı barış lazım" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Suriye sorununun çözümüne yönelik seçeneklerin gözden geçirildiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Bu yol haritasında önce istihbarat, savunma bakanları, dışişleri bakanları ki bunun hazırlık toplantısı yapıldı. Ve en son liderlerin bir araya gelmesiydi. Önce bir dışişleri bakanları olarak bir araya gelelim. Liderler düzeyinde bizim aslında yapacağımız toplantı tabii ki siyasi bir görüşme olsa da olası bir liderler zirvesinin hazırlığını da yapmak olacak. Ama nihayetinde tüm bu görüşmelerin amacı bu siyasi süreci canlandırmak, kalıcı istikrar barış, terörle mücadele, Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünün garanti altına alınması ve Türkiye'deki ve diğer komşu ülkelerdeki, tabii bizim angajmanızda tabii Türkiye'den dönecek Suriyeli göçmenlerin Suriye'ye güvenli bir şekilde geri dönmesi."

“ABD yönetimi kongre ile karşı karşıya gelmek istemiyor”

ABD’den F16 savaş uçaklarının alımı konusunda da konuşan Çavuşoğlu, “ABD ile anlaşamadığımız konular henüz çözülemedi. ABD dürüst bir arabuluculuk yapmak istiyorsa, daha objektif olmaları gerekiyor. F35 programı şu anda askıda. F16 için yönetimin baya çaba sarf ettiğini gördük. ABD yönetimi kararlı durursa sorunlar çözülür ama kongre ile karşı karşıya gelmek istemiyor gibi bir halleri var. Bunu da görüyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Süleymaniye'ye uçuşların askıya alınması konusunda da “ABD'nin uçuştan haberi var. Süleymaniye'de PKK ve PYD her yeri kontrol ediyor. Askeri operasyonlarımız sonuna kadar sürecek” ifadelerini kullandı.

“Talabani'nin partisi Fransa'dan alıyor bu helikopterleri”

Geçen ay Duhok’ta düşen helikopter dolayısıyla Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) hava araçlarına sahip olup olamadığı yönündeki soru üzerine Çavuşoğlu,  "Bizim edindiğimiz bilgiye göre teröristlerin kullandığı helikopterleri, Süleymaniye yönetimi daha doğrusu Talabani'nin partisi ve Süleymaniye yönetimi, yani Kürt Bölgesel Yönetimi içinde bir Erbil var bir Süleymaniye var kendi aralarında da çok ciddi çekişmeler var, ciddi düzeyde gerginlikler de oluyor. Biz tabii onların içişlerine karışacak değiliz ama gerginliğin herkese olumsuz etkisi olur. Sonuçta burada Talabani'nin partisi Fransa'dan alıyor bu helikopterleri ve bu teröristlerin kullanımına tahsis ediyor. Hava sahasının kontrolü ABD'de, dolayısıyla bu uçuşlardan ABD'nin de haberi var" ifadelerini kullandı.

“Ellerinde uçak yok”

Çavuşoğlu, DSG’nin uçakları olduğuna dair ellerinde bir bilgi olmadığını kaydetti. Çavuşoğlu, "Sonuçta kullandıkları havaalanı neresi? Uluslararası Süleymaniye Havaalanı. Herkesin kullandığı havaalanını kullanıyorlar, sivil havaalanı ve PKK artık buralara kadar nüfuz etmiş. Artık PKK Süleymaniye’de herkesin özellikle Talabani'nin partisini tamamen kontrol altına almış. Artık yavaş yavaş sadece parti değil, yönetim değil, havaalanı ve diğer stratejik yerlere de sızmış, sızıyor. Erbil'e giremediler, o yüzden Erbil'i zayıflatmak için de sürekli farklı yöntemleri izliyorlar. Ama Süleymaniye'de artık PKK her yeri kontrol ediyor diyebiliriz. O nedenle hava sahasını kapattık” diye konuştu.

“Her zaman inkar ediyorlar”

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin üst düzey yetkililerinin Türkiye'ye ne yanıt verdiği sorusuna Çavuşoğlu, "Bunlar her zaman inkar ediyorlar. Ama parti içinde daha önce de söylemiştik, görüştüğümüz kişiler PKK'nın artık tamamen partiyi kontrol ettiğini söylüyorlar. PKK'ya Kuzey Irak’ta operasyonlarımız devam edecek, aynı şekilde Suriye’de de devam edecek. Çok stratejik hedefleri vuruluyor. Bunlar devam edecek, sonuna kadar devam edecek" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, bu kararın alınmasına “PKK’nin Süleymaniye’deki faaliyetleri” gerekçe gösterilmişti.

Süleymaniye’ye günlük 2 uçuşu olan Türk Hava Yolları (THY), 3 Nisan’da Süleymaniye Havalimanı’na olan tüm uçuşlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.