Çavuşoğlu: Suriyelilerin Gönüllü şekilde Dönüşü Konusunda çalışıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü dönüşü konusunda diğer ülkelerle birlikte çalıştıklarını belirterek, "Bu konuda bakanlar düzeyindeki bir konferansa da Türkiye'de ev sahipliği yapmak istiyoruz" dedi.

Çavuşoğlu: Suriyelilerin Gönüllü şekilde Dönüşü Konusunda çalışıyoruz

Mevlüt Çavuşoğlu ile Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Yurt Dışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Eymen es-Safedi, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye'nin Ürdün'le ilişkilere çok önem verdiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Ürdün bölgede görüşlerine çok önem verdiğimiz bir kardeş ülkedir. Bölgemizdeki birçok sınamayı paylaşıyoruz ve tüm bölgesel konularda da görüşlerimizin örtüştüğünü söylemek isterim" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Ekonomik iş birliğimiz, eğitim ve kültür gibi alanlarda nasıl adımlar atabileceğimizi değerlendirdik. İkili ticaret hacmimiz 1 milyar dolara doğru ilerliyor fakat bizim lehimize olan açık da devam ediyor" dedi.

Ürdünlü Bakan ile Ukrayna dahil bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduklarını da belirten çavuşoğlu, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü dönüşü konusunda birlikte çalıştıklarını söyledi.

"Bu konuda bakanlar düzeyindeki bir konferansa da Türkiye'de ev sahipliği yapmak istiyoruz" diyen Çavuşoğlu, iki ülkenin Filistin konusu ve Kudüs'ün statüsü konusunda birbiriyle örtüşen görüşlere sahip olduğunu vurguladı.

“İkili ilişkileri geliştirmek için çabalarımızı yoğunlaştıracağız”

Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Yurt Dışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Eymen es-Safedi de, Ankara ziyareti dolayısıyla çok mutlu olduğunu belirterek, Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın bir mesajını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacağını söyledi.

Safedi, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, "İkili ilişkileri daha da geliştirmek için sayın kardeşimin de değindiği gibi çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Ticaret, ekonomi, turizm gibi alanlarda tüm gelişmeleri ele alacağız" diye konuştu.

Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Rusya-Ukrayna savaşı, başta Filistin meselesi olmak üzere bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını anlatan Safedi, Filistin meselesinin çözümü için hızlı şekilde adımların atılması gerektiğini söyledi.

Safedi, "Sorunun bir an önce çözülmesi için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz. Sorunun da çözümü bildiğiniz gibi 1967 sınırlarında bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulması. Bu konuda çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

"Suriye'nin yeniden ayağa kaldırılması önemli"

Safedi, bölgesel sorunların çözümü konusunda Amman ile Ankara'nın koordinasyon içerisinde olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Suriye için oradaki çabaların yoğunlaştırılması ve siyasi bir çözüme ulaştırılması çok önemli. Suriye'nin yeniden ayağa kaldırılması önemli. Türkiye ve Ürdün olarak en fazla Suriyeli mülteciyi barındıran ülkeleriz. Dolayısıyla bu konularda aramızda istişare ve koordinasyon sürekli devam etmekte. Bu konuda sadece bizim sorumluluk almamız yetmemektedir. Uluslararası çevrelerin de bu konuda güvence vermesi ve katkıda bulunması çok önemlidir."