Çavuşoğlu'ndan Trump Kararnamesine Tepki

Çavuşoğlu'ndan Trump Kararnamesine Tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'nin YPG'ye silah yardımını genişletmesini eleştirerek, YPG ile PKK arasında fark olmadığını söyledi. Rakka'ya taarruza hazırlanan YPG ise kararın Kürtlere meşruiyet kazandıracağı görüşünde.
ABD'nin Suriye'de belkemiğini YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) silah yardımını genişletme kararının ardından Ankara'dan tepkiler gelmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, SDG içindeki Araplar ve YPG'lilerin ayrılması gerektiğini belirterek, "Rakka'ya Arapların girmesinde fayda var. Buraya ilave takviye ılımlı güçler yapılabilir. Rakka yüzde 99 oranında Sünni Arap bir şehir" dedi.
Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından Irak'ta yapılan hatalardan ders alınması gerektiği uyarısında bulunan Çavuşoğlu, "Yanlış adım atmamamız lazım. YPG ve PKK aynı, fark yok. Bunların eline geçen her silah Türkiye için tehdittir" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de daha önce yaptığı açıklamada, "Türkiye devletinin geleceğini tehdit edecek şekilde terör örgütlerinin bölgedeki mevcudiyetini kabul edemeyeceklerini" söylemişti. A Haber'e konuşan Canikli, gerekli diplomatik girişimlerin devam edeceğini belirterek, "Temennimiz yeni ABD yönetimi tarafından bu yanlış durdurulur ve dostluğun gereği ne ise o yapılır. 'DEAŞ (IŞİD) ile mücadele için kara harekatı ancak YPG ile başarılı olabilir' söyleminin gerçekle ilgisi yoktur, umarım bu yanlıştan dönülür" diye konuştu.