CHP Genel Başkanlığına Kemal Kılıçdaroğlu yeniden seçildi

CHP Genel Başkanlığına Kemal Kılıçdaroğlu yeniden seçildi

CHP'nin 37’inci Olağan Kurultayı'nda İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanan 1318 delegenin 1251'inin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi. Kurultay’da CHP’nin 2023 hedeflerinin detayları da paylaşıldı.

CHP'nin Bilkent Odeon'da yapılan 37’inci Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık için oy verme işlemi saat 18.15'te tamamlandı.

Oyların tasnifi ve sayılmasının ardından Çankaya İlçe Seçim Kurulu yetkilisi sonuçları açıkladı.

Buna göre, seçime tek aday olarak katılan Kılıçdaroğlu, oy kullanan 1318 delegeden 1251'inin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi.

Kurultayda 67 oy ise geçersiz sayıldı. CHP'nin toplam kayıtlı 1356 delegesi bulunuyor.

Böylece Kılıçdaroğlu katıldığı seçimli kurultaylarda 7'nci kez genel başkan seçilmiş oldu.

Kurultayın açılışında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayın Türkiye Cumhuriyeti'ni kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'e taşıyacak bir kurultay olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu "iktidar kurultayı" diye nitelediği kurultayın koronavirüs nedeniyle onbinlerin katılımıyla yapılamadığını söyledi.

Buna rağmen on binlerin, yüz binlerin, milyonların gözünün, kulağının, aklı ve yüreğinin Ankara’da olduğundan emin olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bu kurultay sadece sevgili vatandaşlarımızın değil, Ortadoğu'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Afrika'ya, Amerika'dan Rusya'ya, uzak Asya'ya kadar tüm dünyanın gözünün kulağının olduğu bir kurultaydır, çünkü bu kurultay sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik buhrandan nasıl çıkacağımızı anlatacağımız kurultaydır. İnanıyorum ki bu çıkış yolu tüm dünyaya örnek olacaktır" diye konuştu.

Beş temel sorun

Cumhuriyetin 2'nci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'nin detaylarını paylaşmadan önce CHP lideri, Türkiye'de beş temel sorun bulunduğdan bahsetti ve bunları sıraladı.

İlk sorunun demokrasi oduğunu belirten Kılıçdaroğlu, demokrasi sözcüğünün kağıt üstünde kaldığını, ülkede yasama ve yargının tek kişinin elinde olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, "Öyle bir noktadayız ki saray ne diyorsa yargı onu yapıyor. Egemen güçler ne diyorsa saray da onu yapıyor.  Örneğin saray talimat veriyor; 'Osman Kavala içerde kalacak', yargı gereğini yapıyor. Örneğin, 'Selahattin Demirtaş içeride kalacak, hapse atacaksınız, beraat mı? Boşverin onu, üst mahkeme, alt mahkeme, boş verin onu, içeride kalacak', gereği yapılıyor, içeride kalıyor“ diye devam etti.

Türkiye'deki ikinci temel sorunun ekonomi olduğunu belirten CHP lideri, ülkenin ekonomik bağımsızlığının tehlike altında olduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu, üçüncü sorunun dış politika, dördüncü sorunun eğitim, beşinci temel sorunun da ülke barışı olduğunu kaydetti.

Kürt sorununa vurgu

Kılıçdaroğlu, “Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güven altına alınacak. Medya özgürlüğü evrensel ölçülerde güvence altına alınacaktır. Bunu da yapacağız. Bir devlet hukukun üstünlüğünden ve adaletten vazgeçerse o devlet organize suç örgütü haline dönüşebilir. Bir kişinin talepleriyle bir devlet yönetilemez. Bütün insanların bu devletin yönetiminde hakkı ve hukuku vardır” dedi.

Kürt sorununa değinen CHP lideri, “Türkiye'nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır. Başta Kürt sorunu olmak üzere, tüm sorunlarımız demokratik zeminde ve TBMM'nin öncülüğünde çözülecek. Kürt sorununu egemen güçlerin bir manivela olarak kullanmasına asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cihaner, Yarman ve Atıcı aday adayı olmuştu

İki gün sürecek kurultayın ilk gününde genel başkan seçimi, yarın da 60 kişilik parti meclisi üyelerinin seçimi yapılıyor.

1356 delegenin katıldığı CHP kurultayında genel başkan adayı olmak için delegelerin yüzde 5'inin imzası gerekiyor. Bu nedenle genel başkan adayı olmak isteyenlerin en az 68 delegenin imzasıyla divana başvurması gerekiyor.

CHP'de PM Üyesi İlhan Cihaner, Kurultay Onur Üyesi Tolga Yarman ve Mersin eski milletvekili Aytuğ Atıcı aday adayı olmuş, ancak yeterli imza sayısına ulaşamamışlardı.