Cumhurbaşkanı Reşid’den Yaşar Güler’e: Irak topraklarına yönelik askeri ihlaller son bulmalı

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’i kabul eden Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak topraklarına yönelik askeri saldırıların durdurulması gerektiğini ve taraflar arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Reşid’den Yaşar Güler’e: Irak topraklarına yönelik askeri ihlaller son bulmalı

Resmi temaslarda bulunmak üzere Bağdat’a gelen Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ile beraberindeki heyet Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede güvenlik, su meselesi, ticari ve ekonomik konular görüşüldü.

İkili ilişkilerin güçlendirilmesi, güvenlik ve istihbarat alanlarında ortak koordinasyonun ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Reşid, iki ülke arasındaki sınır güvenliği ile ilgili sorunların koordinasyon ve istişare yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Irak'ı komşu ülkeler bir tehdit kaynağı haline gelmesini reddettiklerini kaydeden Reşid, “Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmesi, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik askeri ihlallerin son bulması gerektiğini” belirtti.

Cumhurbaşkanı Reşid, su konusuna da Irak'ın ihtiyaçlarını karşılamak için sudan adil pay alması ve iki ülke arasındaki ortak komitelerin yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Görüşmede Türkiye’nin Süleymaniye havaalanına uyguladığı yasak da gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Reşid, Süleymaniye Havalimanı ile Türk şehirleri arasındaki uçuşların askıya alınmasına yol açan tedbirlere değinerek bu yaptırımların ortak koordinasyona ve sosyal ilişkilerin sürdürmesi çabalarına engel olacağını” dile getirdi.

Görüşmede ticari ve ekonomik ilişkiler ve Türk şirketlerin Irak’taki çalışmaları ile iki taraf arasındaki ticaret hacmi de ele alındı.

Savunma Bakanı Güler de, ülkesinin Irak'ın güvenliği, istikrarı ve egemenliğine verdiği desteği ifade etti ve çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Su meselesinde yaşanan sorunların çözümü için iki ülke arasında istişarelerin sürdüğünü belirten Güler, Zap nehri üzerinde üç baraj inşa edilmesi konusunda iki ülkenin ortak bir merkez kurduğunu hatırlattı.

Güler ayrıca 6 Şubat 2023 depremlerinde Irak’ın Türkiye’ye yardım ettiğini hatırlattı.

BSM’den açıklama

Öte yandan Türkiye Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Irak Cumhurbaşkanı
Latif Reşid tarafından kabul edilen Bakan Güler, daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sabbar Hatim Es-Sudani ile bir araya geldi.

Daha sonra Irak Savunma Bakanlığına geçen Güler, Iraklı mevkidaşı Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi tarafından askeri törenle karşılandı. Her iki bakan, baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

İkili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulan toplantılarda Milli Savunma Bakanı Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını da iletti.