Deyr ez Zor'da DSG-Suriye rejimi ve İranlı milisler arasındaki gerginlik tırmanıyor

Deyr ez Zor'da DSG-Suriye rejimi ve İranlı milisler arasındaki gerginlik tırmanıyor

Suriye'nin doğusundaki Deyr ez Zor kentine bağlı Salhiye ilçesinde, Suriye rejimi ve İran destekli milisler ile Demokratik Suriye Demokratik Güçleri (DSG) arasındaki gerginlik sürüyor.

Yerel kaynaklara göre, geçen hafta rejim yanlısı grupların Fırat Nehri'nin doğusuna yönelik operasyon talepleriyle ilgili açıklamaları nedeniyle başlayan gerginlik, DSG'nin çağrısıyla sokak gösterilerine dönüştü.

Kaynaklar, DSG’nin desteklediği gruplar Esad ve İran destekli milislerin Fırat Nehri'nin kuzeyindeki Salhiye, Hüseyniye, Marra, Hatla, Şebni, Mazlum ve Kaşham yerleşimlerinden çekilmesini istediğini ifade ediyor.

İran mililslerine bağlı Liva El Bakr komutanlarından Fadi Ufeys'in Rus askeri yetkililer ile görüştüğü sırada Fırat'ın doğusuna saldırı planlarına yönelik sözleriyle başlayan gerginlik, karşılıklı açıklamalarla tırmanmıştı.

Bakkara aşireti üyesi Ufeys, Esed rejiminin DSG’yi  "ayrılıkçı" bir örgüt olarak tanımlamasından sonra yayınlanan bir videoda, DSG’nin kontrolündeki tüm alanları ele geçireceklerini söylemişti.

Ufeys, Rus askeri yetkililerle görüşme esnasında çekilen videoda, Fırat'ın doğusuna operasyon talep etmiş, ayrıca başta Bakkara aşireti olmak üzere tüm aşiretlerin Suriye rejimini desteklediğini iddia etmişti.

Ufeys'in açıklamalarından sonra DSG’nin desteklediği Deyr ez Zor Askeri Meclisi bir açıklama yayınlayarak, Ufeys'in, Bakkara aşiretini temsil etmediğini ve bölgelerini her türlü saldırıya karşı koruyacaklarını duyurdu.

Karşılıklı açıklamaların ardından, DSG başta Esad rejimi kontrolündeki alanlarla geçiş noktasının bulunduğu Salhiye ve diğer yerleşimlerde gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Rejim ve destekçileriyle DSG arasındaki gerginlik, örgütün halkı gösterilere davet etmesiyle sokaklara yansıdı.

Fırat'ın doğusunda DSG kontrolündeki  alanlar ile rejim kontrolü altındaki bölgeleri birbirine bağlayan Salhiye'de halk, İran ve Esad karşıtı pankartlarla gösteriler düzenledi.

DSG içindeki Arap aşiretlerin desteklediği göstericilere, Esed rejimi kontrol noktasına doğru yürümeleri üzerine rejim güçlerince müdahale edildi.

Yerel kaynaklara göre, 5 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerde rejim güçlerinin müdahalesiyle 19 kişi de yaralandı.

Kaynaklar, rejim askerleri ve İran destekli milis grupların Salihiye'deki rejim noktasına yürüyen halkı durdurmak için yerlere mayın döşediği bilgisini de aktardı.

Gösteriler nedeniyle "bölgeye Rus kuvvetlerinin geldiği" iddia edildi.