Deyrezor’da DSG’ye başkaldırı: Çatışmalarda 13 kişi öldü

Deyrezor’da DSG’ye bağlı Askeri Meclis Komutanı Ahmed Ebu Hewla’nın tutuklanmasının ardından bölgede yaşanan çatışmalarda 3’ü DSG’li 13 kişi hayatını kaybetti. DSG, “Güvenliği Güçlendirme” adıyla operasyon başlatırken Ebu Hewla taraftarı yerel aşiretler Hewla’nın serbest bırakılması için 12 saat süre verdi.

Deyrezor’da DSG’ye başkaldırı: Çatışmalarda 13 kişi öldü

Geçtiğimiz günlerde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Deyrezor Askeri Meclisi üyeleri arasında anlaşmazlık çıktığına dair bazı haberler yayılmıştı.

İki taraf arasında devam eden gerginlik üzerine Haseke'nin güney kırsalındaki eş-Şedadi ilçesi ile el-Hol beldesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

DSG, pazar akşamı Haseke’de Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla’yı tutuklayarak ev hapsine aldı. Bunun üzerine Deyrezor Askeri Meclisi içerisinde Ebu Hewla'ya taraftarları DSG ve İç Asayiş’e ait noktalara saldırmaya başladı.

13 kişi hayatını kaybetti

Yerel kaynaklar, Askeri Meclis’e bağlı silahlı kişiler ve bazı aşiret üyelerinin Deyrezor'un doğusundaki Garanic Kasabası'nda bulunan DSG karargahına saldırdığını ve burada çatışma yaşandığını aktardı.

Ayrıca diğer silahlı kişiler, Deyrezor'un doğu kırsalındaki El Basira kasabasında DSG noktasına saldırdı.

Saldırıların yoğunlaşması üzerinde DSG ve İç Güvenlik Güçleri, “Güvenliği Güçlendirme” adıyla operasyon başlattı. DSG, Deyrezor'un kuzey kırsalındaki El-Ezba Kasabasının kontrolünü sağladı.

Yerel kaynaklar, Deyrezor’un doğusundaki çatışmalarda Askeri Meclis ve aşiret üyesi 10 kişi ile 3 DSG savaşçısının yaşamını yitirdiğini aktardı.

DSG, opersyonun IŞİD’e karşı başlatıldığını ve bölgedeki aşiretlerin de desteğini aldığını açıkladı ancak can kayıplarına ilişkin açıklama yapmadı.

DSG Basın İrtibat Merkezi, Deyrezor’un El Sur ve Markada kasabaları arasındaki Saada köyünde güçlerine saldırı düzenleyen 3 IŞİD’linin yakalandığını açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise, Baryhah köyündeki DSG kontrol noktalarına aşiretlerin düzenlediği saldırıda 1 DSG’linin yaşamını yitirdiğini, 3’ünün de yaralandığını duyurdu.

SOHR, çatışmaların ardından 3 aşiret üyesinin DSG tarafından yakalandığını bildirdi.

Aşiretlerden DSG’ye tehdit

Öte yandan Deyrezor’da bazı aşiretler Ahmed Ebu Hewla’nın serbest bırakılması için DSG’ye 12 saatlik süre tanıdı.

Sosyal medyada silahlı video çeken aşiret üyeleri, Ahmed Ebu Hewla’yı bırakmadıkları taktirde DSG’yi hedef alacakları tehdidinde bulundu.

Öte yandan Deyrezor Medya Merkezi (DMC) tarafından pazartesi yapılan açıklamaya göre, Ebu Hewla, Uluslararası Koalisyon ve DSG tarafından askeri statüden çıkarıldığını ve ev hapsine alındığı bildirildi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Medya Merkezi Müdürü Ferhad Şami, Deyrezor’daki askeri operasyonun IŞİD’in yeni lider belirlemesinin ardından bu bölgede saldırı başlatmaya niyetli olduğu yönünde gelen bilgiler üzerine başlatıldığını söyledi.

Şami, “Deyrezor'daki güvenlik operasyonunu engellemeye yönelik her türlü girişime karşı çıkarak görevlerini sonuna kadar yerine getirecektir” dedi.

“İran, Suriye ve Türkiye ile ilişkileri var”

Öte yandan Rûdaw Radyo’da Husên Omer’in sunduğu “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programına konuk olan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Almanya Temsilcisi Dr. Dr. Rizgar Kasım, Deyrezor’da yaşanan durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

DSG bünyesinde farklı bölgelerde askeri meclis komutanlarının birçok kez değiştirildiğini, Ahmed Ebu Hewla’nın da değiştirilmesinin gayet normalk olduğunu belirten Kasım, “DSG’de işini hakkıyla yapan bir askeri sistem var” dedi.

Dr. Rizgar Kasım, Deyrezor’daki olayların ise Tahram, Şam ve Ankara tarafından körüklendiğini savunarak, "Son dönemde Astana ekseninde İran'la, Suriye rejimi ile ve Türk istihbaratıyla ilişkileri olduğu açıkça ortaya konmuştu" yorumunu yaptı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bünyesinde örgütlenen Deyrezor Askeri Meclisi Arap savaşçılardan oluşuyor.

Geçtiğimiz yıl basına sızan bazı haberlerde, DSG’nin  Minbic ve ve Tel Rıfat’a gönderilmek üzere Deyrezor Askeri Meclisi’nden 2 bin savaşçı  istediği ancak Deyrezor Askeri Meclisi Genel Komutanı Ahmed Ebu Hewla’nın bu talebi reddettiği iddia edilmişti. 

Hewla’nın “Israr ederseniz askeri meclisten ayrılız” tehdidinde bulunduğu öne sürülmüştü.

Deyrezor vilayeti IŞİD'den kurtarıldıktan sonra bir kısmı DSG'nin, bir kısmı ise Suriye ordusu, İran ve Iraklı Şii grupların kontrolünde bulunuyor. Bölgede ayrıca Koalisyon askerleri de var. /Rudaw