Diyarbakır'da 14 siyasetçi ve sendikacı tutuklandı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8-9 Kasım'da gözaltına alınan, aralarında siyasetçi ve sendikacıların bulunduğu 19 kişiden 14'ü çıkarıldıkları mahkemece "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklandı.

Diyarbakır'da 14 siyasetçi ve sendikacı tutuklandı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşurma kapsamında, aralarında HDP il yöneticilerinin de bulunduğu 19 kişi 8-9 Kasım'da Diyarbakır, İzmir, Antalya ve Mardin'de gerçekleştirilen eş zamanlı ev baskınlarında gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan siyasetçiler soruşturmanın ardından adliyeye sevk edilirken, savcılıkta ifadeleri alınanlar daha sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Mahkeme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü yöneticileri Hüseyin Baran, Mehmet Asena, HDP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Nasır Yelter, HDP Bismil ilçe Eşbaşkanı Şakir Demir, HDP eski yöneticilerinden Abdullah Cengiz, Ömer Filitoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü yöneticileri Yasemin Akengin, Ali Alkan ve Mehmet Süslü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Erkan Keskin, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Yöneticisi Gülhan Tekin, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Arzu Koç, Barış Anneleri Meclis üyesi Nazife Yiğit hakkında tutuklama kararı verdi.

Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Baki Öndeş, Abdulkadir Ekinci, HDP Diyarbakır İl Yöneticileri Şeyhmus Yavuz ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği Yöneticisi Şehrat Uyanık ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, tutuklama kararına yapılan itiraz sonucu serbest bırakıldı.

Bayram Bozyel'in, partisi tarafından düzenlenen etkinlikler ve Halepçe katliamı anma programına katılımı nedenilye gözaltına alındığı öğrenildi.

Savcılık, iki kişi hakkında ev hapsi kararı verirken, üç kişiye yurt dışı yasağı koydu.

Tutuklananlar, Diyarbakır T Tipi Cezaevi'ne gönderildi.