Dövize hücum: 4 günde 4 milyar dolar

Hazine Bakanı Berat Albayrak yüksek perdeden ‘Dövizin yükselmesini bekleyen daha çok bekler’ iddiasında bulunsa da, Türk ekonomisinde dolarizasyon süreci giderek ağırlaşıyor.

Dövize hücum: 4 günde 4 milyar dolar

Hazine Bakanı Berat Albayrak yüksek perdeden ‘Dövizin yükselmesini bekleyen daha çok bekler’ iddiasında bulunsa da, Türk ekonomisinde dolarizasyon süreci giderek ağırlaşıyor.

Doların son 1.5 ay içinde 5.16 TL’den 5.50 TL’ye kadar yükselmesi bir yana, yurtiçindeki yatırımcı giderek artan şekilde parasını dövize geçirmeyi sürdürüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verilerine göre Türkiye’deki bankalarda tutulan döviz mevduat hesaplarının toplamı 205 milyar 40 milyon dolara ulaşırken sadece 4 gün içinde 3.84 milyar dolar arttı.

DTH’lardaki rekor düzeydeki artışın ardından Türk bankacılık sistemindeki mevduatlarda dövizin payı yüzde 51.8’e yükseldi. Bir dönem yüzde 29’lara kadar gerileyen mevduat hesaplarındaki dolarizasyon oranı, son haliyle Türk ekonomisinin karanlıkta olduğu 1990’lardaki durumunu hatırlatıyor.

Anlaşılan o ki, Türkiye’de işler devletin açıkladığı verilere göre iyiye gidiyor gibi gözükse de, başta bireysel yatırımcı olmak üzere ekonomik bileşenler aynı görüşü paylaşmıyor ve dövizin daha da yükseleceğine dönük pozisyon alıyor.

2 ay içinde döviz hesapları yaklaşık olarak 12 milyar dolar arttı

Özetle Merkez Bankası faizinin cazip seviyelerine karşın yatırımcı artık bu faizden yararlanamıyor. Elbette ki bu, yatırımcıların TL’den dövize geçişini hızlandıracaktır. Ve hızlandırdı da. Yılbaşından bu yana vadeli TL mevduat hesapları 16 milyar TL azaldı. Bu rakam döviz hesaplarındaki artışın 3 milyar dolarlık bölümünü açıklıyor.

Peki kalan artış nereden kaynaklı? Bunun için kredilere bakmak faydalı olabilir. Hükümet 18 Ocak’tan sonra kamu bankalarını kullanıp piyasaya yaklaşık 45 milyar TL kredi pompaladı. Bunlar doğal olarak Hazine garantisiyle açılan krediler ve fiiliyatta yapılan işlemin karşılıksız para basmaktan farkı yok.

O tarihten bu yana, yani sadece 2 ay içinde döviz hesapları yaklaşık olarak 12 milyar dolar arttı. Anlaşılıyor ki Türkiye’de devletin piyasa canlansın diye verdiği ucuz krediler bile dönüp dolaşıp dövize yöneliyor.

Bakan Albayrak’ın ‘Daha çok beklerler’ sözlerine karşın içerideki sermayenin döviz ısrarı sürüyor. Bu durumun bir taraftan da Hükümetin sıkça başvurduğu ‘dış güçler’ söylemini anlamsız kıldığını da hatırlatmak gerekli. Çünkü doları iç güçler ateşlendiriyor.