DSG: '“Kısa süreli çatışmalar yaşandı”

DSG Genel Komutanlığından yapılan açıklamada, Sıhela’da “kısa süreli bir çatışma” yaşandığı belirtilerek, “DSG, Güney Kürdistan yönetimine saygı duyduğunu her fırsatta belirtmiş bir kurumdur” denildi.

DSG: '“Kısa süreli çatışmalar yaşandı”

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı, 16 Aralık akşamı bir grup YPG’linin Peşmerge Güçleri’ne saldırısı üzerine yaşanan çatışmaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “DSG Genel Komutanlığı’na bağlı hiçbir birlik, Peşmergeye yönelik herhangi bir saldırı içerisinde yer almamıştır. IŞİD’e yönelik operasyonların sürdüğü günden bu yana DSG ve Peşmerge güçleri arasında sınır hattında sürekli bir koordine sağlanmıştır. Zaman zaman sorunlar yaşansa da bunlar kısa sürede çözüme kavuşturulmuştur” denildi.

DSG Genel Komutanlığı, 16 Aralık gecesi Sihela’da yaşanan çatışmanın ardından yapılan açıklamaların ise gerçekten uzak olduğu ileri sürerek, olayın yanlış anlaşılmasına neden olduğa dikkat çekti.

“Kısa süreli çatışmalar yaşandı”

“Söz konusu olay, sınır hattında bulunan iki güç arasındaki koordine eksikliğinden kaynaklanmaktadır” denilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

“DSG, Güney Kürdistan yönetimine saygı duyduğunu her fırsatta belirtmiş bir kurumdur. IŞİD karşıtı operasyona yardımcı olmak için bölgeye gelen ve görevini tamamladıktan sonra karargahına dönen gerilla grubu Peşmerge Güçleri tarafından kuşatıldı. Burada iki taraf arasında kısa süreli çatışmalar yaşandı. İletişim kanallarımız hemen devreye girerek gerilla grubunun güvenli bir şekilde karargahlarına ulaşmalarını sağladı.

DSG olarak sınırın her iki tarafındaki güçlerin koordine halinde olmasının önemini bir kez daha vurguluyoruz. Oluşturulacak bu koordine ileride benzer olayların yaşanmasının da önüne geçecektir. Bu durum sınır güvenliğimize hizmet edecektir.”

Ne olmuştu

16 Aralık gecesi saat 01.00 sıralarında 8 kişilik bir grup PKK’li kaçak yollarla Kürdistan Bölgesi’ne geçiş yapmak istedi. Peşmerge Güçleri’nce tespit edilen grubun silahlı olduğu anlaşılınca geri gitmeleri yönünde uyarı yapıldı.

Arından aynı gece saat 04:00 sıralarında YPG’li bir grup, Rojava tarafından Peşmerge Güçleri’ne ait bir kontrol noktasına silahlı saldırı düzenledi. Peşmergenin karşılık vermesi ile yaklaşık bir buçuk saat süren bir çatışma yaşandı.

Çatışmalardan sonra Peşmerge ve YPG heyetleri Sihela’da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Peşmerge tarafından tutuklanan 6 PKK’li serbest bırakıldı.

Başbakan Barzani’den açıklama

Başbakan Mesrur Barzani, YPG’nin Peşmergeye saldırısını sert bir dille kınayarak, tekrarlanması halinde bu tür saldırıların bölgenin güvenliğine büyük zarar vereceğini söyledi.

IŞİD karşıtı koalisyona da seslenen Barzani, “Ortak dost ve müttefiğimiz olan uluslararası koalisyon, YPG’nin bu tür saldırılarda bulunmayacağına dair garanti vermelidir. Yine yabancı ülkelerin yardımlarının Kürdistan Bölgesi topraklarına saldırı amacıyla kullanılmasına izin verilmemelidir. Şüphesiz bu tür saldırıların tekrarlanması bölge güvenliğine büyük bir zarar verecektir” ifadelerini kullandı.