DSG'den Batılı ülkelere IŞİD uyarısı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulkerim Ömer, aileleri ile birlikte Suriye’de bulunan binlerce yabancı IŞİD unsurunun, sözde ‘halifeliğin’ sona ermesine rağmen hala risk oluşturdukları uyarısında bulunarak, uluslararası topluma onları geri kazanma ve rehabilite etme çağrısında bulundu.

DSG'den Batılı ülkelere IŞİD uyarısı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulkerim Ömer, aileleri ile birlikte Suriye’de bulunan binlerce yabancı IŞİD unsurunun, sözde ‘halifeliğin’ sona ermesine rağmen hala risk oluşturdukları uyarısında bulunarak, uluslararası topluma onları geri kazanma ve rehabilite etme çağrısında bulundu.

Suriye’de IŞİD'e karşı savaşın sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından AFP’ye konuşan Ömer, Suriyeli ve Iraklılar hariç, 54 ülkeden çocuk ve kadınların da içlerinde olduğu çok sayıda kişinin ellerinde olduğunu belirtti.

DSG Dış İlişkiler Sorumlusu konuya ilişkin görüşlerine şu ifadelerle devam etti;

“Bu zihniyette yetişmiş binlerce çocuk var. Eğer rehabilite edilmezler ve ait oldukları topluluklara entegre edilmezlerse, hepsi terör projeleri olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca herhangi bir tehdit veya herhangi bir yeni savaş IŞİD unsurlarının gözaltı merkezlerinden kaçmaları için bir fırsat olacaktır."

Bağuz’da düzenlenen saldırının son yirmi gününde kasabayı terk edenlerin sayısının büyük ölçüde arttığı bilgisini veren Ömer, “Bu tehlikeye karşı koymak için uluslararası toplumla aramızda koordinasyon olmalı” dedi.

Batılı ülkeler, kamuoyu tepkisinden endişe ederek, yabancı IŞİD unsurları ve ailelerinin ülkelerine iadeleri konusunda tereddüt ediyor.

DSG’nin sahada ilerlemesinin bir sonucu olarak, IŞİD’in Suriye’deki son cebi olan Bağuz’dan bu yılın başından beri 66 bin kişi tahliye edilmişti.  Yaklaşık 5 bin IŞİD unsuru gözaltı merkezlerine gönderilirken, çoğu unsurların aileleri olmak üzere binlerce kişi el-Hol kampına transfer edilmişti.

DSG tarafından dün yapılan açıklamada, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle, Deyrezzor’un doğu banliyösünde başlayan kapsamlı saldırıdan altı ay sonra, IŞİD'in elinde bulunan son toprak parçası olan Suriye’nin doğu kesimindeki Bağuz’un kontrolünün tamamen ele geçirildiği ilan edilmişti.