DSG'den Suriye hükümetine diyalog çağrısı

DSG'den Suriye hükümetine diyalog çağrısı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) bileşenlerinin yıllık toplantısı sonuç bildirgesi ile sona erdi. Bildirgede, Suriye hükümetine diyalog ve DSG ile Özerk Yönetimi tanıma çağrısı yapıldı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bileşenleri “Terörün Bitirilmesinden İstikrarın Sağlanmasına” sloganıyla yıllık toplantısını düzenledi.

Haseke’de bulunan DSG Komutanlığı’nda düzenlenen toplantıya, YPG, YPJ, Ceyş El Siwar, Liwa Şemal Demokratik, Cebhet el Ekrad, Süryani Askeri Meclisi ve Senadid güçlerinden 600 delege katılırken aynı zamanda, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, siyasi partiler ve kadın kurumlarından da konuklar katılım gösterdi.

Uzun süre basına kapalı bir şekilde devam eden toplantı, DSG Basın Bürosu Sözcüsü Mustefa Bali tarafından okunan sonuç bildirgesiyle sona erdi.

Sonuç bildirgesi şöyle:

 “Demokratik Suriye Güçleri olarak böylesi tarihi bir süreçte; IŞİD’e karşı elde edilen tarihi zaferin ardından sürdürülecek mücadelenin uygun planlamasının belirlenmesi ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde güvenlik ve huzuru sağlamanın temelinin oluşturulması amacıyla toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantının aynı zamanda Demokratik Suriye Güçleri’nin daha fazla güçlenmesi ve Adem-i merkeziyetçi, özgür, çok renkli ve demokratik bir Suriye’ye temel olması amaçlandı.

IŞİD, vurulan askeri darbeler sonucu coğrafik anlamda sona erdirilmiş olsa da bölgenin huzur ve güvenliği başta olmak üzere tüm dünyanın geleceğine dönük tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bu temelde IŞİD’e karşı sürdürülen mücadele, öncekinden daha zor bir hal almıştır. Savaş taktikleri değişti ve sivillerin içerisinde gizli hücreler olarak saklanıyorlar. En kısa süre içerisinde bu hücre yapılanmalarının kökünü kazımakta ısrarcı olduğumuzu belirtiyor ve IŞİD’e karşı mücadele eden Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin IŞİD’e karşı son zaferin kazanılması için de gerekli desteği sunmasının önemini vurguluyoruz.

IŞİD terör örgütüne karşı mücadele etmek başlıca görevimizdir. Daha önce de Türk devletinin Efrîn’i işgal ettiğini ve bununla güçlerimize karşı yeni bir cephe açmaya çalıştığını belirtmiştik. Bu durum IŞİD terör örgütüne karşı savaş ve mücadelemizde olumsuz etki oluşturmuştu. Bugün bir kez daha Türk devletinin Efrîn işgali ile güçlerimize karşı yeni bir cephe açmaya çalıştığını vurguluyor ve bu durumun Uluslararası Koalisyon ile terörist gruplara karşı yürüttüğümüz ortak mücadeleyi olumsuz etkilediğini belirtiyoruz. Bu temelde, ABD’nin, Türkiye’yi sınır hattımızın güvenliğini ve bölgenin huzurunu bozmaktan uzaklaştıracak ve anlaşılabilecek bir forma ulaştıran çalışmalarını desteklediğimizi belirtmek istiyoruz. Bu toplantıda da ABD’nin Türk devleti ile uzlaşmaya çalıştığı konuların başarıya ulaşabilmesi için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtiyoruz.

Ayrıca Efrîn halkının evlerine geri dönmesine ilişkin verdiğimiz sözü yineliyor ve bu gerçekleşmeden Suriye’de kalıcı bir barışın sağlanamayacağını vurguluyoruz.

Suriye hükümetine bir kez daha Kuzey ve Doğu Suriye’nin durumu ve Kürt sorununun çözümü için kalıcı bir barış yolunu bulma ve bölgedeki tüm halkların mozaiğini kabul etme çağrısı yapıyoruz. Suriye hükümeti, Suriye içi diyalogları başlatmalı, Demokratik Özerk Yönetimi tanıma temelinde görüşmeler gerçekleştirmeli ve bölgedeki Kürt, Süryani ve Asuri halkların haklarını demokratik, çok renkli ve adem-i merkeziyetçi Suriye temelinde kabul etmelidir.

Demokratik Suriye Güçleri olarak bölgedeki gelişme ve ihtiyaçlar doğrultusunda yaklaşık bir buçuk senedir güçlerimizi yeniden yapılandırma çalışması yürütüyoruz. Tüm bölgelerde yerel askeri meclislerin kurulması temelinde büyük adımlar attık. Yine uzman kurum ve güçler inşa ettik.

Bugün bu toplantıda Genel Askeri Meclisi’nin kurulması yoluyla DSG’nin yeniden yapılanma sürecini sürdürdük ve tüm yerel askeri meclisler bu meclis çatısı altında toplanacaktır. Bölgenin tüm alanlarında askeri kurumların çalışmalarının yürütülmesi için yüksek askeri mekanizmalar kurduk. Tüzüğümüz, tüm uluslararası yasa ve anlaşmalara uygundur.

Son olarak, yıllık olağan toplantımıza katılan Demokratik Suriye Meclisi temsilcileri, siyasi partiler, demokratik kurumlar ve müttefiğimiz Uluslararası Koalisyona teşekkür ediyoruz. Tek amacımız, ülkemiz, halkımız ve dünyanın güvenliğidir.”