DSG'ye teslim olan IŞİD'li sayısı 10 bine ulaştı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından nihai operasyon başlatılan Bağuz'da IŞİD mensupları teslim olmaya devam ediyor. DSG Komutanı Adnan Afrin şu ana kadar teslim olanların sayısının 10 bine ulaştığını belirtti.

DSG'ye teslim olan IŞİD'li sayısı 10 bine ulaştı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından nihai operasyon başlatılan Bağuz'da IŞİD mensupları teslim olmaya devam ediyor. DSG Komutanı Adnan Afrin şu ana kadar teslim olanların sayısının 10 bine ulaştığını belirtti.

Bir grup ABD askeri, uluslararası koalisyondan askeri yetkililer ve Suriye Demokratik Güçleri (DSG) savaşçıları, Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan stratejik bir nokta olan Bağuz tepesinden sarp bir dağ yolu aracılığıyla çıkan IŞİD'lileri izliyorlar.

Bu savaşçılardan, denetleme için sıkı saflar halinde yerde oturmaları istendi. Ailelerine ise sorgulanmak üzere yakın bir noktaya gitmeleri yönünde talimat verildi. Sonra DSG’ye mensup siyah gözlük takmış muhafız unsurlar, dikkatli incelemelerden sonra söz konusu kişilerin parmak izlerini aldılar. Kendilerine askeri devriyelerin eşlik ettiği yaralılar, bir doktor ve hemşirelerden oluşan ekip tarafından denetlenen tıbbi noktaya götürülüyor. Suriyeli savaşçılar uzun bir tabur halinde dizilirken, Iraklılar ve Araplar paralel bir sıra dahilinde saf tutuyorlar. Batılı ve Avrupa uyruklu savaşçılar ise dağın zirvesine yakın ikinci sırada yer alıyor.

IŞİD örgütüne mensup olduğundan şüphelenilen kimseler sorgulanmaya başlıyor. Kendilerine kimlikleri, ülkelerinin adı, hangi ülkelerin vatandaşlığını taşıdıkları, Suriye'ye seyahat etmeden önce yaşadıkları yerler, cepheye ulaşırken kullandıkları uluslararası hava alanlar ve örgüte çalıştıkları seneler boyunca hangi bölgelerde bulunduklarına dair sorular soruluyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan DSG’nin saha komutanlarından Adnan Afrini şunları söylüyor:

“Geçen pazar gecesi askeri operasyonun başlayacağına dair yapılan açıklamadan bu yana geçen son birkaç gün içinde 3 binden fazla militan toplu şekilde teslim oldu. Her gün onlarca kişiyi tutukluyoruz. Bazıları devam eden şiddetli savaşlar sırasında teslim oldu. 23 Ocak'taki saldırının başlamasından bu yana DSG’nin elinde tutuklu bulunan IŞİD'lilerin sayısı 10 bine ulaştı. Örgüt unsurlarından hiçbiri herhangi bir anlaşma veya ateşkes aracılığıyla çıkmadı. Örgüt unsurlarının rejimin kontrolü altına bulunan bölgelere doğru kaçışıyla ilgili olarak teyit edilmiş bilgilere sahip değiliz. Fırat Nehri ve Irak sınırına ulaşmak için bir tünel ağına sahip olduklarını düşünüyoruz. Bu tüneli bulmak ve ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.”

Bu kimselerin, radikal tutumları ve acımasız kuralları ile korku yayan IŞİD örgütüne mensup oldukları kimse için sır değil. Aralarında Rus ve Batı ülkeleri ile Arap, Türk ve yabancı başkentlerden gelen kimseler bulunuyor. Bundan 5 yıl önce gücünün zirvesinde bulunan örgüt, doğu Suriye ile batı Irak arasında uzanan 88 bin kilometrekarelik bir alanı kontrol ediyordu. Yaklaşık 8 milyon insan üzerinde acımasız bir otorite kurdular ve petrol, yağma, hırsızlık ve kaçakçılık gibi faaliyetlerle milyarlarca dolar topladılar.