Ebadi'den Türkiye çıkışı: Irak'ın iç işlerine müdahale etmesine izin vermemeliyiz

Nasır Koalisyonu lideri Haydar el-Ebadi, “Türkiye'nin PKK’ye karşı yürüttüğü savaşta Irak'ın iç işlerine müdahale etmesine izin vermemeliyiz” dedi.

Ebadi'den Türkiye çıkışı: Irak'ın iç işlerine müdahale etmesine izin vermemeliyiz

Irak’ın eski başbakanı ve Nasır Koalisyonu lideri Haydar el-Ebadi Rafideyin Araştırma Merkezi’nin düzenlediği "Merkezci Siyasi Güçler: Siyasi Bir Okuma" başlıklı oturumda konuştu.

Kürdistan Bölgesi topraklarında Türkiye ile PKK arasında yapılan çatışmalara değinen Haydar el-Ebadi, “Türkiye'nin PKK’ye karşı yürüttüğü savaşta Irak'ın iç işlerine müdahale etmesine izin vermemeliyiz” dedi.

Irak’ta pek çok görüş rasyonel mantık bağlamının dışında kalan popülist eğilimlerden kaynaklandığına dikkat çeken Ebadi, “Halka karşı dürüst olmak önemlidir ve halkın çıkarları çeşitli siyasi partilerle muhatap olmamızı gerektirir ve kendimizi toplumdan izole etmemize izin verilemez” diye konuştu.

Bir süredir eksikliği tartışılan Irak Federal Konseyi’nin kurulmamasının hiçbir gerekçesi olamadığı ifade eden Haydar el-Ebadi, “2005 Irak Anayasası'nda, örneğin Federal Konseyi dahil, askıya alınan pek çok madde var ve bu maddelerin uygulanmamasının hiçbir gerekçesi yoktur” dedi.

Bağdat ile Erbil arasında anayasal sınırlar olduğunu anımsatan Haydar el-Ebadi, “Kürdistan Bölgesi kendine ait olanı istiyor, Bağdat'ın talep ettiklerin ise vermiyor. Kürdistan Bölgesi’nde yaşayanlar Irak vatandaşlarıdır ve onlara haklarını vermeliyiz. Başbakan olduğum dönemde Peşmerge dahil bölgenin tüm maaşlarını ben ödüyordum” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es- Sudani’ye bir dönem daha fırsat verilmesi gerektiğini ifade eden Ebadi, “Dört yıl reform sürecini yönetmek ve bu süreci başarıya ulaştırmak için yeterli olmadığını düşünüyorum. Yapılan reformlarda kişisel ya da parti çıkarları doğrultusunda değil, devlet için bir reform süreci olması koşuluyla bir dönem daha Sudani’ye fırsat verilmelidir” şeklinde konuştu.

Sudani’nin başbakanlık görevindeki performansından memnuniyet duyulduğunu vurgulayan Ebadi, Sudani kabinesine itiraz edenler ve onu eleştirmek isteyenlerin adil olması gerektiğini söyledi.