Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? İşte son anketin sonuçları

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları CHP’li Ekrem İmamoğlu ile AK Partili Murat Kurum’un puan farkını ortaya koyan bir anketin sonuçlarına köşesinde yer verdi.

Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? İşte son anketin sonuçları

Optimar tarafından Türkiye genelinde yapılan kamuoyu yoklamasına göre “Murat Kurum seçilmeli” diyenlerin oranı yüzde 42.1, “Ekrem İmamoğlu” diyenlerin oranı yüzde 46.3. Bu da iki aday arasında 4 puan bir fark olduğunu ortaya koyuyor.

Ankete göre “kararsızım” diyenlerin oranı yüzde 5.7’yken "hiçbiri" diyenler yüzde 5.9’da kalıyor.

İmamoğlu’nun DEM ve İYİ Parti desteği olmadan seçilip seçilemeyeceğinin de değerlendirildiği Abdülkadir Selvi’nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Murat Kurum’un belediye başkan adayı olarak açıklanmasından sonraki anketleri merak ediyordum.

Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasındaki kaç puan fark var sorusuna cevap arıyordum. Optimar’ın anketi tam da o sırada geldiği için paylaşmak istedim. Anket sonuçlarını paylaşacağım ancak iki noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

İKİ UYARI

1- Bu anket sadece İstanbul’da yapılmış bir anket değil. Türkiye genelini yansıtıyor.

2- Henüz seçim takviminin başındayız. Asıl kopuş seçim kampanyası hızlanınca mart ayının ortasında başlar. Ama bu yarışın 31 Mart günü sandıklar açılana kadar devam edeceğinden şüpheniz olmasın.

ANKETTE NELER VAR

Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın 16-19 Ocak tarihleri arasında 2 bin 205 kişi üzerinde yaptığı anket sadece İstanbul seçimlerine ışık tutmuyor; CHP- DEM Parti işbirliğinden İYİ Parti’ye kadar birçok önemli veriyi içinde paylaşıyor.

İMAMOĞLU BAŞARILI MI

Optimar anketinde Ekrem İmamoğlu’nun görev yaptığı 5 yıl içinde belediyecilik hizmetlerinde nasıl bir değişim yaşandığını sormuş. Bu bir anlamda İmamoğlu’nun karnesini oluşturuyor.

Ankete katılanların yüzde 33.7’si başarısız bir dönemdi yanıtını vermiş. Başarılı diyenlerin oranı yüzde 40.3 olurken, yüzde 26’lik bir kitle ise bir şey değişmedi demiş.

İMAMOĞLU’NA OY VERENLER

İmamoğlu’na oy veren CHP’lilerin yüzde 12.4’ü, İYİ Partililerin yüzde 9.6’sı, DEM Partililerin ise yüzde 8.3’ü belediye hizmetlerini başarısız buluyor. Gümbür gümbür bir şekilde İmamoğlu başarılı diyen yok. Ekrem İmamoğlu’nun şapkayı önüne koyup düşünmesi lazım.

ÜLKE SİYASETİNİ ETKİLER Mİ?

Araştırmada İstanbul seçimlerinin ülke siyaseti üzerinde ne derece etkili olacağı sorulmuş.

Yüzde 33.3’lük bir kesim çok etkili olur görüşünde. Etkili diyenler yüzde 29 çıkıyor. İkisini topladığımızda ise yüzde 62.3’lük bir kesim ülke siyaseti üzerinde etkili olacağı görüşünde. Orta diyenler yüzde 26 çıkarken, etkisiz diyenlerin oranı yüzde 9.6 oranında kalıyor. Çok etkisiz yanıtını verenler ise yüzde 2.1’lik bir kesimi oluşturuyor.

Kamuoyundaki algı İstanbul seçimlerinin ülke siyaseti üzerinde etkili olacağı yönünde.

KURUM MU İMAMOĞLU MU

Şimdi geldik anketin en can alıcı sorusuna. Optimar, Murat Kurum mu, Ekrem İmamoğlu mu seçilmelidir diye sormuş.

Murat Kurum seçilmeli diyenlerin oranı yüzde 42.1, Ekrem İmamoğlu diyenlerin oranı yüzde 46.3 çıkıyor. Kararsızım diyenlerin oranı yüzde 5.7’yken hiçbiri diyenler yüzde 5.9’da kalıyor. Bu da seçimin bıçak sırtı olduğunu gösteriyor.

KRİTİK NOKTALAR

Bu sonuçlar birkaç noktayı göstermesi açısından önemli.

1-İstanbul seçmeni kararsız değil. Adaylar kazanmak için birbirinin seçmeninden oy almak ve kararsız olan ve hiçbiri diyen yüzde 11.6’lık seçmen grubunu kazanmak durumunda.

2-İstanbul seçmeni kararsız değil. Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum arasında ikiye bölünmüş durumda.

KİM SEÇİLECEK

Murat Kurum ve AK Parti açısından yıkılması gereken bir algı bu noktada karşımıza çıkıyor.

Kim seçilecek sorusuna ankete katılanların yüzde 41.7’si Murat Kurum derken, Ekrem İmamoğlu diyenlerin oranı yüzde 50.5 çıkıyor.

ALEVİ SÖYLEMİ

Ekrem İmamoğlu’nun CHP kurultayında, “Alevi lobisini yıktık” dediği iddia edilmişti. Optimar’ın anketinde bu sözü de sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 8.4’ü nefret söylemi, yüzde 14.5’i ise aşağılayıcı olarak değerlendiriyor. Siyasi amaçlı diyenler yüzde 30.7 olurken, dışlayıcı bulanlar yüzde 10.3 çıkıyor ama yüzde 36.1’lik çoğunluk yanlışlıkla söylenmiştir yanıtını veriyor.”