Biro: ABD ile federalizm ve Roj Peşmergelerini konuşacağız

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi daveti ile Washington'da bulunan ENKS heyetinin ABD'li yetkililerle bugün başlayacak görüşmelerinde Roj Peşmergelerinin Batı Kürdistan'a geçişi ve Federalizm öne çıkan konu başlıkları.

Biro: ABD ile federalizm ve Roj Peşmergelerini konuşacağız

ABD Dışişleri Bakanlığının resmi daveti nedeniyle Washington'da bulunun Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyetinin temaslarıyla ilgili Kurdistan24'e konuşan ENKS Başkanı İbrahim Biro, bugün itibariyle belirlenen program çerçevesinde sırasıyla ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD Kongresinin Dış İlişkiler Komitesi ve Askeri İşler Komitesi yetkilileri ve bazı senatörlerle görüşmelere başlayacaklarını söyledi.

Roj Peşmergeleri

Biro, ENKS'nin Batı Kürdistan için önerdiği Federalizm, Kürdistan'da bulunan Roj Peşmergelerinin Batı Kürdistan'a geçişi başta olmak üzere özelde Batı Kürdistan genelde de bölgesel meseleleri ABD'li yetkililerle görüşeceğini bildirdi.

Roj Peşmergelerinin sonsuza kadar Batı Kürdistan dışında kalamayacağının altını çizen İbrahim Biro konuyla ilgili şunları söyledi:

"ABD'li yetkililer Roj Peşmergelerinin sayısının ne kadar olduğunu, IŞİD'e karşı nasıl savaştıklarını, nasıl eğitildiklerini biliyorlar. Kürtlerin askeri ve siyasi olarak Suriye'nin geleceği meselesinde var olabilmeleri için bu konunun açıklığa kavuşması şart”

"Yeni Abd Yönetiminin Suriye Politikası Netleşiyor”

Suriye'deki iç savaşta yeni ABD yönetiminin tavrının nasıl olacağına yönelik ise Biro, "Sadece ENKS değil, bölgedeki etkili ülkeler, hatta Rusya bile yeni ABD yönetiminin Suriye ile ilgili tavrının ne olacağını merak etmektedirler. Ama zaman geçtikçe yeni yönetimin Suriye ile ilgili yaklaşımı netleşmektedir ve biz de Suriye ile ilgili kendi yaklaşımımızı ABD'li yetkililere aktarmak için Washington'da bulunuyoruz.” dedi.

ABD'nin Demokratik Suriye Güçlerine (DSG) desteğini de değerlendiren ENKS Başkanı İbrahim Biro, Kürt bölgelerinin durumu ile birlikte PYD'nin gerçekleştirdiği ihlallerin de konuşulacağını söyledi. Bro, "Kürt bölgelerinin boşaltılması, PYD'nin diğer Kürt siyasi partilerine karşı tavrı ve Batı Kürdistan'ı savunabilecek binlerce Roj Peşmergeleri topraklarının dışında tutulurken gençlerin zorla askere alınmalarını da konuşacağız.” dedi.

Yeni Bir Başlangıç Mı?

Yeni ABD yönetiminin ENKS'yi Washington'a resmi olarak davet etmesinin ENKS ve ABD ilişkileri açısından yeni bir başlangıç olup olmadığı yönündeki soruya karşılık ise İbrahim Biro, ENKS olarak son iki yılda ABD, Rusya ve Avrupalı devlet yetkilileriyle birçok görüşme gerçekleştirdiklerini ve bu davetin de ENKS Dış İlişkiler Komitesi'nin bu görüşme süreçlerinin devamı olarak algılanması gerektiğini söyledi. ABD'nin bölgede ve dünyada en etkin bir güç olduğunun altını çizen Biro, bu açıdan ABD ile ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi gerektiği kanaatinde olduklarını belirtti.

ENKS'nin Federalizm Önerisi

ABD'nin ENKS'nin federalizm önerisine yaklaşımıyla ilgili ise İbrahim Biro, ABD'nin kendilerinin federal yapı önerisine yaklaşımını görüşmeler sonucunda öğreneceklerini belirterek, "Biz sadece Kürt bölgesi için değil tüm Suriye için federatif bir yapının kurulması gerektiğini ve Kürt bölgesinin de bu yapı içerisinde bir federal bölge olması gerektiğini kendilerine aktaracağız.” dedi.