Suriye’ye gönderilen yardımlar Rojava’daki kamplara ulaşmıyor

Rojava ve Suriye'nin doğusundaki kamplarda yaşayan insanların durumu, Til Koçer kapısının kapalı olması nedeniyle oldukça vahim. Kamplarda yaşayan göçmenler açlıkla boğuşurken Özerk Yönetim kendi imkanlarıyla 12 kampa yardım ediyor.

Suriye’ye gönderilen yardımlar Rojava’daki kamplara ulaşmıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'ye sınır ötesi yardımlar için Türkiye’nin Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açık tutulmasının bir yıl daha uzatılmasına karar verdi.

Bu kapı İdlib’de El Nusra tarafından kontrol edilen Bab al-Hava sınır kapısına açılıyor.

Ancak bu yardımlar, Rojav’da, Efrin, Sere Kani ve Gire Spi ile Suriye’nin Deyrezor kendi çevresinden kaçan insanların barındığı kamplara ulaşmıyor.

Rojava’nın Haseki kentindeki Ali Şah Kampında kalan küçük Muhammed, kampta kendilerine yardım edildiğini ancak yine de yemek çeşitlerini özlediklerini söyledi.

11 yaşındaki Muhammed, 3 yıl yaşadığı bu kampta hala uçak sesinden korktuğunu ve evine dönmek istemediğini belirtti.

Ali Şah Kampı, 2017’de bir geçiş kampı olarak kuruldu. Ancak daha sonra göçzedelerin artması ile resmi kampa dönüştürüldü. Kampta 14 bin 118 kişi yani 2 bin 824 aile yaşıyor. Kampta 8 bin 893 çocuk yaşıyor.

Kampın yüzde 70’i Meyadin ve Deyrezor vilayeti çevresinden gelen insanlardan oluşuyor.

Kampta 7 çocuğu ile yaşayan bir başka mülteci ise, İranlı milislerden ve Şam hükumetinden korktuğu için burada bu zor şartlarda yaşamayı tercih ettiğini söyledi.

Öte yandan Rojava Özerk Yönbetimi, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye yapılacak insani yardımların Bab El Hava Sınır Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik kararına tepki gösterdi.

Özerk Yönetim yaptığı açıklamada, “bölgeye yönelik devam eden ambargonun insani trajediyi derinleştireceği” uyarısında bulundu.