ENKS'den Suriye Muhalefeti'ne Afrin çağrısı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’ndan (SMDK) Afrin’deki silahlı bir grup tarafından kaçırılan sivillerin kurtarılması için girişimde bulunulmasını istedi.

ENKS'den Suriye Muhalefeti'ne Afrin çağrısı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’ndan (SMDK) Afrin’deki silahlı bir grup tarafından kaçırılan sivillerin kurtarılması için girişimde bulunulmasını istedi.

ENKS Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı silahlı bir grup tarafından Afrinli 3 sivilin kaçırılması sert bir dille kınandı.

Açıklamada, Afrin’de silsile halinde işlenen suçlara Türkiye’nin tepkisiz kaldığına dikkat çekilirken, suç işleyen gruplar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmamasına dikkat çekildi.

Geçtiğimiz günlerde silahlı bir grup tarafından Afrinli 3 sivilin kaçırılmasının SMDK tarafından kınanmasının istendiği açıklamada, kaçırılan 3 sivilden birinin işkence altında yaşamını yitirdiği, diğer iki sivilin ise bilinmeyen bir yere kaçırıldığının altı çizildi.

Kaçırılan sivillerin kurtarılması için Suriye muhalefetinin çaba sarf etmesinin istendiği açıklamada, uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler (BM) ve ilgili devletlerden Afrinlilerin çektiği acıların son bulması için çaba gösterilmesi vurgusunda bulunuldu.

Silahlı grupların Afrin’den çıkarılmasının istendiği açıklamada, kent yönetiminin yerli halka devredilip uluslararası koruma statüsüne kavuşturulması çağrısında bulunuldu.

Biri 9 yaşında 3 sivil kaçırıldı

İçerisinde bulunduğumuz ayın 13’ünde, aralarında 9 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu Afrinli 3 sivil silahlı bir grup tarafından kaçırılmış ve işkencelere maruz kalmıştı.

Cinderes’ten Azez’e gitmek üzere yolan çıkan 3 sivili kaçıran silahlı grup, kaçırdıkları 3 sivili bırakmak için 100 bin dolar talebinde bulunmuştu. Yapılan işkenceler neticesinde de 1 kişi yaşamını yitirmişti.

İşkencede öldürülen Reşid Hamid Halil’in ailesinden bir kaynak yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak Ehrar el-Şarkiyye grubu ile irtibata geçtiklerini kaydederek, “Dün akşam bir plan yaptık. Paraları teslim etmek üzere gittiğimizde Ehrar el-Şarkiyye güçleri onları tutuklamak istedi ve çatışma çıktı. Çatışma neticesinde fidye isteyen silahlı gruptan bir kişi öldürüldü, bir kişi de gözaltına alındı” demişti.

Çatışma esnasında silahlı grup üyelerinin geri kalanının kaçtığını ve Şerafeddin Sido ve 9 yaşındaki oğlu Muhammed Halil’i de kaçırdığını bildiren kaynak, kaçırılan sivillerin akıbetinin bilinmediğini ifade etmişti.

Fidye isteyen silahlı gruptan öldürülen ve gözaltına alınanların kimliğinin tespit edildiğini kaydeden kaynak, söz konusu silahlıların Humus’a bağlı Kuseyr ilçesinden olduklarını ve birinin Afrin’de askeri polis olarak görev yaptığını belirtmişti.

Kaçan grup mensuplarını arama çalışmalarının sürdüğü bildirilmişti.