ABD’den Rojavalı taraflara müzakere çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bakan Yardımcısı Joey Hood, Suriye'de Kürt taraflar arasında diyaloğu başlatmak için çalıştıklarını teyit etti.

ABD’den Rojavalı taraflara müzakere çağrısı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlığından yapılan açıklamada ABD heyti ile ENKS heyetinin 7 Eylül'de bir araya geldiği bildirilmişti.

ABD'nin Suriye Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada Kürtler arası diyalog için başlatılan çalışmanın devam ettiği kaydedildi. Mesajda taraflara çağrıda da bulunularak sorunların çözümü için bir araya gelmeleri istendi.

Rojava’da Kürtler Arası Müzakereler Tıkanmıştı

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin girişimi ile Rojava’da Kürt partileri arasında 20 Nisan 2020’de başlayan müzakereler yaklaşık bir yıldır durmuş vaziyette.

Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa’nın da destek verdiği müzakarelerde 16 Haziran 2020'de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.

Açıklamada, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı William Roebuck da hazır bulunmuştu.

Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılınmıştı. Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar vermiş ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog tıkanmıştı.

Son olarak geçtiğimiz günlerde ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı David Brownstein, ENKS yetkilileri ile online bir toplantıda bir araya gelmiş ve konu takrar gündeme gelmişti.

Rudaw