Türkiye'nin Rojava'daki ikili politikası

Türkiye'nin Rojava'daki ikili politikası

ABD ile kriz haline gelen S-400’lerin Rusya’dan sevkiyatının başlandığı Türkiye, bir yandan da Batı Kürdistan (Rojava) sınırına askeri yığınak yapıyor. 

ANF’den Ersin Çaksu’nun analiz haberine göre Türkiye, ABD'ye "eksen değiştiririm" şantajı yapıyor, Rusya'ya ise "ABD'nin bölge planlarını bozabiliriz" mesajını veriyor. Analize göre bu ikili politikayla Türkiye, Rojava'da tampon bölge oluşturmak için “icazet koparmaya” çalışıyor.

Rusya’dan S-400 sevkiyatının yapılmasıyla eş zamanlı olarak Rojava sınırına askerî sığınak yapıldığına dikkat çekilen analizde “Fırat nehrinin doğusunda sırasıyla Şêxler, Kobanê, Girê Spî (Til Ebyad) ve Serêkaniyê sınırına askeri sevkiyat yapmaya başlayan Türk devleti, bu hafta ‘tampon bölge’yi görüşmek için ABD'den Ankara'ya gönderilecek heyetin gelişi öncesi pazarlık elini güçlendirmeye çalışıyor” deniliyor.

ABD heyetinin Türkiye’ye ziyareti öncesi Ankara’nın Tel Abyad ve Serekaniye sınırına tank ve zırhlı araç sevk ettiği hatırlatılıyor.

Bazı medya organlarında yer alan "sınır hattındaki beton blokların kaldırıldığı" iddiasının ise gerçekleri yansıtmadığı belirtilen haberde, Serakeniye’nin Aziziye köyü karşısında birkaç saatliğine kaldırılan üç beton bloğun tekrardan yerleştirildiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye’nin Rojava sınırına yaptığı askeri yığınakla ABD ve NATO'ya "eksen değişimi" şantajında bulunduğunu ve pazarlıktaki elini güçlendirmeye çalıştığı ifade ediliyor. Analize göre bu şekilde  ABD'ye "Rusya ile birlikte hareket ederim" şantajında bulunan Erdoğan, Osmanlıcılık emellerine ulaşmayı umuyor.

Askeri yığınağın Rusya açısından anlamının da değerlendirildiği analizde, Erdoğan’ın Tahran’daki Rusya-İran-Türkiye üçlü zirvesinde dile getirdiği "ABD'nin bölgedeki planlarını bozabilir ve ABD'yi bölgeden çıkarabiliriz" sözleri anımsatılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle ABD'den icazet arayışında olduğu belirtilen yazıda, “ABD'nin Türk devletinin tüm bölgeyi yeniden çatışma alanına çevirecek bu planları karşısında takınacağı tutum merak ediliyor” deniyor.