ENKS: 'İkinci Tur Müzakereler Yakında Başlayacak'

ENKS: 'İkinci Tur Müzakereler Yakında Başlayacak'

Rojava'da ENKS ile PYNK arasındaki Kürt birliği müzakerelerinin ikinci aşamasında hangi konuların masaya yatırılacağı merak ediliyor.

ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Fesla Yusuf, PYNK ile yaptıkları müzakerelerle ilgili, “Bu görüşmeler, Kürt halkının geleceği; demokratik ve ademi merkeziyetçi bir Suriye’nin inşası için temel oluşturacak. İkinci tur müzakereler de yakın gelecekte başlayacak. Bu aşamada siyasi, idari ve askeri konulara odaklanılacak” dedi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Konseyi Üyesi ve Kürdistan Demokratik Birlik Partisi Sekreteri Fesla Yusuf, daha önce Kamışlo’daki ofislerinin kapatıldığını ve parti çalışmalarının engellediğini belirterek, “Ancak ENKS ile PYNK arasındaki müzakerelerin ardından partimizin siyasi çalışmalarına bir fırsat doğdu” dedi.

ENKS ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki müzakerelere katılan Fesla Yusuf, şunları söyledi:

“İlk aşamada siyasi görüş ve tutumlara odaklanıldı. İkinci tur müzakereler de yakın gelecekte başlayacak. Bu aşamada siyasi, idari ve askeri konulara odaklanılacak. 2014 Duhok Anlaşması bir kilometre taşı olacak ve buna bağlı olarak gerçek bir ortaklık kurulabilecek. Öte yandan bu, Kürt halkının geleceği; demokratik ve ademi merkeziyetçi bir Suriye’nin inşası için temel oluşturacak.”

ABD’nin müzakerelerdeki rolüne değinen Yusuf, “Bugün Kürt partilerinin müzakere masasında ABD gibi güçlü bir devletin olması, Kürt sorununu tartışmaları hususunda tarihi bir adımdır. Bu tarihi adım ne Suriye rejimi ne de muhalefeti tarafından açıkça kabul görmedi. Bu nedenle, elimizden geldiği kadar haklarımızda ısrarcı olmalı ve Suriye Kürdistanı’ndaki ulusal projemizi gerçekleştirmeliyiz” dedi.

Suriye muhalefetinin Rojava’daki Kürt Birliği müzakerelerine yönelik tutumuna değinen Yusuf, muhalefetin şu ana kadar resmi bir tutum takınmadığını belirterek, “Kürt partileri arasındaki yakınlaşma Kürt düşmanlarını rahatsız edebilir; çünkü onlar şu ana kadar bu meseleyi doğru bir biçimde okuyamadı” dedi.

ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Fesla Yusuf, Kürdistan Bölgesi’nin ve uluslararası devletlerin müzakerelerdeki rolüne ilişkin ise şunları kaydetti:

“Birçok devletin, örneğin ABD ile Avrupa ülkelerinin Kürt Birliği’ne yönelik desteği var. Ayrıca Başkan Mesud Barzani ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Rojava’daki siyasi birliğin tesisindeki rolü ve her zaman bunun destekçisi olmaları gurur vericidir, takdire şayandır.”

17 Haziran Çarşamba günü, ENKS ve 29 parti ve hareketten oluşan PYNK, siyasi açıdan ortak bir anlayış temelinde uzlaşıya vardıklarını belirterek, 2014 Duhok Anlaşması’nın diyalog ve müzakerelerde temel olarak ele alınacağını açıklamıştı.

 

(K24türkçe)