Erbil ile Bağdat uzlaştı: Kürdistanlı çalışanların maaşları bankalar aracılığıyla ödenecek

Bağdat’ta bulunan Kürdistan Bölgesi Ekonomi ve Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab, Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışan ve emeklilerin maaşı ile ilgili sundukları verilerin büyük oranda Irak hükümeti tarafından kabul edildiğini açıkladı.

Erbil ile Bağdat uzlaştı: Kürdistanlı çalışanların maaşları bankalar aracılığıyla ödenecek

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkanı Atwan Atwani de, “Kürdistan’daki çalışanların maaşlarının bankalar aracılığıyla ödenmesi konusunda anlaştık” dedi.

Kürdistan Bölgesi Ekonomi ve Maliye Bakanı Avat Şeyh Cenab, Irak Maliye Bakanı Taif Sami ve Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu ile görüşmek üzere Bağdat'a gitti.

Yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Şeyh Cenab, “Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışan ve emeklilerin maaşları ile ilgili sorunun çözümü, pratik harcamalardan ayrılması ve siyasi sorunlardan nasıl uzak tutulacağı konusunda büyük ölçüde ortak bir anlayışa sahiptik” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki maaşlı sayısına ilişkin ellerindeki tüm verileri şeffaf bir şekilde sunduklarını belirten Şeyh Cenab, Iraklı tarafların da bunları kabul ettiğini söyledi.  

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bir heyet 14 Eylül günü Bağdat’a giderek Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile maaş sorununu görüşmüştü. Ardından Kürdistan Bölgesi’ne 2 trilyon 100 milyar dinar ödenmesi kararlaştırılmıştı. Bu kararın ardından Bağdat Erbil’e 700 milyon dinar ödedi.

Bakan Şeyh Cenab, Irak Maliye Bakanı ve diğer yetkililerin kredinin geri kalanını gönderme konusunda herhangi bir tereddüttü olmadığına vurgu yaparak, “Maaş konusunun ya bütçe yasası veya fiili harcamalar yolu ile çözülmesi konusunda ortak görüş birliğine vardık” dedi.

Toplantıda konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkanı Atwan Atwani de “Bugünkü toplantı, Maliye Komitesi'nin uzun yıllardır ertelenen hassas bir konuyu araştırmak üzere ilk kez görevlendirildiği önemli ve tarihi bir toplantıydı” diye konuştu.

Atwani, "Çalışanların maaşlarının Maliye Bakanlığı aracılığıyla finanse edilecek güvenilir bankalar aracılığıyla sağlanmasına karar verildi” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde memur maaşları için aylık yaklaşık 940 milyar dinara ihtiyaç duyuluyor./Rudaw