Erbil ile Bağdat yönetimi arasında yürütülen müzakerelerde başa dönüldü

Bağdat ile Erbil yönetimi arasında günlerdir devam eden bütçe görüşmelerinde nihai anlaşmaya varılacağı beklenirken Şii gruplar bütçe yasasındaki 11’inci maddede değişikliğe giderek, “Kürdistan Bölgesi anlaşmaya uymazsa mali hakları gönderilmemeli” şartını ekledi.

Erbil ile Bağdat yönetimi arasında yürütülen müzakerelerde başa dönüldü

Rudaw'da yer alan haberde, Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu olağanüstü bir toplantı gerçekleştirerek, bütçe yasasındaki 11’inci maddede değişiklik yaptı.

Daha önce yapılan anlaşmalarda Kürdistan Bölgesi’nin günlük 250 bin varilin altında göndermesi durumunda gönderemediği varil sayısı baz alınarak bütçesinden kesinti yapılacağı kararlaştırılmıştı.

Ancak Şiiler, Kürdistan Bölgesi’nin kendi denetiminde çıkardığı petrolü Bağdat’a teslim etmesi için böyle bir hamle yaptı.

Maddede yapılan değişikliğe göre, Erbil yönetimi anlaşmaya uymazsa Irak yönetimi, Erbil’in mali haklarını göndermeyecek.

Rûdaw’a Irak Parlamentosu Milletvekili Dana Ceza, “Taslağın Meclise sunulacağı ana kadar değişiklik yapacaklarını biliyorduk. Biz dün şu şekilde anlaştık, eğer Erbil yönetimi anlaşmaya uymaz ise Mali Gözetim Yasası çerçevesinde Irak Hazinesinin zararı Erbil’e gönderilecek bütçeden kesilecekti” dedi.

Ancak bütçe yasasının 11’inci maddesinde yapılan değişiklik ile Erbil yönetimi ile anlaşmaya varılmaması durumunda da Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını göndermeyecek.

İşin Erbil yönetimi için kötü tarafına da değinen Ceza, “Irak hükümeti anlaşmayı uygulamaması durumunda her hangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacak” diye konuştu.

Kürt Milletvekili Dana Ceza, Meclise getirilen her yasanın Kürtlerin çıkarlarına ters düşmesi durumunda Kürt partilerinin onayını almayacağını söyledi.