Sefin Dizayi: İran Erbil saldırısı ile ilgili gerçekleri örtbas etmeye çalışıyor

Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizeyi, “İran medyasının fotoğraflar üzerinde nasıl oynandığını ve photoshop yaptığını gördünüz. Bu iddialar gerçekten uzak. Umarım bir daha böyle bir durum tekrar etmez” dedi.

Sefin Dizayi: İran Erbil saldırısı ile ilgili gerçekleri örtbas etmeye çalışıyor

Başkent Erbil’de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sefin Dizayi, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Erbil’e yönelik balistik füze saldırısı hakkında konuştu.

Sivillerin katledilmesinin insani bir mesele olduğunu, tüm insanları ve Kürdleri ilgilendirdiğini vurgulayan Dizayi, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm yabancı temsilcilikler ile uluslararası toplumun saldırıyı kınadığını hatırlattı.

Dizayi, Başbakan Mesrur Barzani’nin de konuyu Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelerde gündeme getirdiğini söyledi.

İran ile Kürdistan Bölgesi arasında geçmişten beri iyi ilişkiler bulunduğunu belirten Dizayi,  “Komşunun komşuda hakkı var. Ama komşuluk böyle değil. Kürdistan Bölgesi’ne yönelik yapılan bir felaketti. Kendiniz de saldırıyı örtbas etmek için İran medyasının fotoğraflar üzerinde nasıl oynandığını ve photoshop yaptığını gördünüz. Bu iddialar gerçekten uzak. Umarım bir daha böyle bir durum tekrar etmez” dedi.

Sefin Dizayi, “Kürdistan Bölgesi hiç bir zaman bölgede kimseye bir tehdit unsuru olmamıştır. Hedef alınan kişiler de bölgenin inşasına hizmet etmiş insanlar. Uluslararası toplumun da bu tür saldırıları önlemek gibi bir görevi vardır” ifadelerini kullandı.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci’nin de İran’ın iddialarını yalanladığını ve “Hedef alınan ev Mossad karargahı değildi” şeklinde açıklama yaptığını hatırlatan Dizayi, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin oluşturduğu ortak araştırma komisyonunun çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

İranlı yetkililer, saldırıdan önce Irak’ın uyarıldığını öne sürmüştü.

Dizayi, Erbil saldırısından iki gün önce Irak ve İran arasında Bağdat’ta bir toplantı gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, “Ancak toplantıda böyle bir iddiadan veya saldırıdan söz edilmemiş” diyerek Tahran’ın açıklamalarını yalanladı.