Erbil ve Bağdat, İran'ın füze saldırısını görüşmek üzere toplandı

Kürdistan Bölgesi yetkilileri, İran'ın Erbil'e düzenlediği füze saldırısı hakkında başlatılan soruşturma sürecini görüşmek üzere Bağdat'ta Irak parlamentosu liderleri ile bir araya geldi.

Erbil ve Bağdat, İran'ın füze saldırısını görüşmek üzere toplandı

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed başkanlığındaki heyet önce Irak Parlamentosu’nun birinci Başkan Yardımcısı Hakim Zamili ile görüştü. Görüşmeye İran'ın Bağdat Büyükelçi de çağrıldı ancak büyükelçi toplantıya katılmadı.

İran Devrim Muhafızları, Pazar günü başkent Erbil’e bir düzine balistik füze fırlatılarak yapılan saldırıyı üstlenmişti. Saldırıda 2 sivil yaralanmış, büyük maddi hasar meydana gelmişti.

Devrim Muhafızları, gizli İsrail üssünün hedef alındığını öne sürmüştü.

Irak devlet medyasının aktardığına göre Hakim el-Zamili, Irak Dışişleri Bakanlığı’ndaki İran dosyasının başkanının da dahil olduğu bir soruşturma komitesi kurulduğunu bildirdi.

Heyetlerin bugünkü görüşmesinde Reber Ahmed'in saldırıyı detaylıca anlatan yazılı bir rapor sunması bekleniyor.

Saldırının ardından Bağdat'tan iki ayrı heyet dün Erbil'e gelmişti.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcıları Zamili ve Şaxewan Abdullah'tan oluşan ikinci heyet, saldırıyla ilgili soruşturma başlatacaklarını yineledi.

Şaxewan Abdullah, Rûdaw'a verdiği demeçte, meclis heyetinin "saldırıyı araştırmak için bir komisyon oluşturduğunu" ve sonuçların meclis başkanlığına bildirileceğini söyledi.

Son saldırı diplomatik misyonlar, yerel ve uluslararası güçler tarafından kınanmıştı.

ABD de BM Güvenlik Konseyi’ni saldırıyı görüşmek üzere toplantıya çağırmış ve İran’ın sorumlu tutulması gerektiğini bildirmişti.

Irak saldırının hemen ardından İran'ın Bağdat büyükelçisini Dışişleri’ne çağırmış ve açıklama talebinde bulunmuştu.