Erbil’den Bağdat'ta: Kürdistan halkının anayasal haklarının ihlaline sessiz kalamayız

Kürdistan Bölgesi Hükümeti sözcüsü Pêşewa Hewramani, maaşlar konusunda Bağdat hükümetinin verdiği tüm sözlerin kağıt üzerinde kaldığını belirterek, “Durum böyle devam ederse Kürdistan Bölgesi halkının anayasal haklarının ihlaline karşı sessiz kalamayız” dedi.

Erbil’den Bağdat'ta: Kürdistan halkının anayasal haklarının ihlaline sessiz kalamayız
Yazılı bir açıklama yapan sözcü Pêşewa Hewramani, Bağdat’ın geçen hafta Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşları için 700 milyar dinar gönderilmesi gerektiğini ancak yine de tüm anlaşma ve açıklamaların tersine geciktirildiğini söyledi.
 
Erbil’den yeni bir heyetin bu hafta bir kez daha Bağdat'a giderek Irak hükümeti ile konuyu görüşeceklerini belirten Hewramani, “Bu konuda nihai ve köklü bir karar alınmasını ve Kürdistan Bölgesi çalışanlarının zora sokulmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Geride kalan süreçte Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin federal hükümetle anlaşma konusundaki niyetini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Hewramani, “Bizim yapmamız gereken başka bir şey kalmadı ama durum böyle devam ederse Kürdistan Bölgesi halkının anayasal haklarının ihlaline karşı sessiz kalamayız” diye belirtti.
 
Irak hükümeti kendi çalışanlarının ekim ayı maaşlarını ödedi ancak Kürdistan Bölgesi Hükümeti çalışanlarının ağustos, eylül ve ekim ayı maaşlarını ödeyebilmek için için Bağdat'tan gelecek 700 milyar dinarı bekliyor.
 
14 Eylül’de Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bir heyet Bağdat’a giderek Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Iraklı siyasi taraflarla görüşmüştü.
 
Bu ziyaretin ardından Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi’ne aylık 700 milyar dinar (yaklaşık 535 milyon dolar), toplamda 3 aylık maaşlar için de 2,1 trilyon dinar gönderme kararı aldı.
 
Kürdistan Bölgesi'nin memur ve emeklilerin maaşlarını ödeyebilmesi için aylık 920 ila 940 milyar dinara ihtiyacı bulunuyor. Yanı sıra tüketim harcamaları, kurumsal masraflar ve elektrik üretim maliyeti gibi konularda yaşanan açığı yurt içi gelirlerden kapatmaya çalışıyor. /Rudaw