Erdoğan'dan Biden'a 'Ermeni Soykırımı' mesajı

Dünya ve özellikle ABD basınında ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı'nı tanıyacağına dair çıkan haberler sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan cevap niteliğinde bir mesaj geldi.

Erdoğan'dan Biden'a 'Ermeni Soykırımı' mesajı

Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post gazetelerine konuşan yetkililere göre Biden, Ermeni Soykırımı'nı anma günü olan 24 Nisan'da yapacağı açıklamada, "soykırım" ifadesini kullanmaya hazırlanıyor.

NTV'nin aktardığına göre Erdoğan ise yazılı mesajında, "İftiraya arka çıkanlara karşı hakikati savunmayı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

Gazeteler, ismini vermediği ABD’li yetkililerin Başkan Biden’ın kararını verdiğini, yayımlayacağı mesajda, ittifak açısından oluşacak risklere rağmen "soykırım" diyeceği mesajını verdiğini aktardı.

The New York Times’da yer alan habere göre, Biden 1915 yılında Ermenilere yönelik yapılan katliamı soykırım olarak tanıma yönünde karar verdi. 

ABD’li bir yetkiliye dayandırılan haberde, Biden’ın kararı ABD-Türkiye ilişkileri açısından risk oluşturuyor ancak ABD’nin insan haklarına olan bağlılığı bu riski gözardı edecek kadar ağır basıyor. 

Yetkiliye göre, Biden Türkiye-ABD ittifakı açısından oluşacak tüm risklere rağmen soykırım kararını tanıyacak. 

WSJ haberinde ise, "Başkan, başkanlık kampanyası sürecinde ABD'nin müttefiki Türkiye'yi üzecek bir adım olsa da, katliamları 'soykırım' olarak kabul edeceğini söylemişti" hatırlatması yapılıyor.

Biden’ın, Soykırım’ın yıldönümü olan 24 Nisan’da açıklama yapması bekleniyor. 

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın Ermeni Soykırımı’nı tanıması için kongre üyeleri de harekete geçti.

ABD Kongresi’nin her iki partiden 100’ün üzerinde üyesi Başkan Joe Biden’a mektup göndererek, 24 Nisan’da yapacağı açıklamada “Ermeni soykırımı” olarak resmen tanıması yönünde çağrıda bulundu.