Esad: Henüz bitmedi, taarruz devam edecek

Esad: Henüz bitmedi, taarruz devam edecek

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülke tamamen temizleninceye kadar taarruzun devam edeceğini ancak, İdlib ve Halep'teki son kazanımların savaşın sonu anlamına gelmediği söyledi.

Suriye ordusu kısa süre önce, bire kısmı cihatçı grupların igali altında olan Halep’in tamamında kontrolü yeniden sağladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da ülke özgürleştiriilnceye kadar taarruzun devam edeceğini kaydetti. Esad, İdlib ve Halep'teki son kazanımların Suriye’de 9 yıldır süren çatışmaların sonu anlamına gelmediği kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Esad yönetimine Şubat sonuna kadar süre verdiklerini ve bu süre zarfında Suriye ordusunun Türkiye'nin gözlem noktalarının gerisine çekilmeleri gerektiğini öne sürüyor.

Suriye ordusundan yapılan açıklamada, Halep’in kuzeybatısındaki onlarca kasabanın tamamında kontrolün sağlandığı bildirildi. Açıklamada, cihatçıların bulunduğu yerlerden temizlenmesi için ordunun harekatına devam edeceği vurgulandı.

Rusya’nın hava gücü desteğiyle Suriye ordu güçleri Halep’in tamamı ve İdlib’in bazı bölgelerini ele geçirmek için 2019’un başından bu yana savaşıyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, cihatçıların Rus üslerine ve Suriye pozisyonlarına yönelik saldırılarının devam ettiğini ve bunun karşılıksız kalamayacağını söyledi. Lavrov, Suriye’de Türkiye ve Rusya’dan askerlerin alanda olduğunu ve sürekli iletişim halinde olduklarını kaydetti.

Bu arada Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İdlib’de tansiyonun düşmesi gerektiği belirtildi ve Türkiye heyeti Rusya yetkilileri arasında Moskova’da İdlib konusundaki görüşmelerin yarın da devam edeceği bilgisi verildi.