Esad rejimi Kürtleri statüsüz bırakmak için çabalıyor

Esad rejimi temsilcilerinin Halep'te istihbarat kurumlarıyla toplantı yaparak, dil ve kültürel haklar üzerinde kararlar aldığı öğrenildi.

Esad rejimi Kürtleri statüsüz bırakmak için çabalıyor

Suriye’de bölgesel ve küresel güçler çözüm yolu araraken, Şam yönetiminin Kürtleri satatüsüz bırakacak yöntemler üzerinde çalıştığı ileri sürüldü.

MA ajansından Erdoğan Altan'ın haberine göre, Rojava özerk Yönetim'in statüsünü tanımayarak dil ve kültürel bazı haklar üzerinden çalışma yürüten Esad rejimi temsilcileri Halep’te istihbarat kurumlarıyla toplantı yaparak yeni kararlar aldı.

Habere göre, Suriye iç savaşında bölgesel ve küresel güçler çözüm yolları ararken, Esad rejimi, Kürtlerin öncülüğünde kurulan demokratik özerk yapıyı dağıtacak çalışmalar başlattı. Bu amaçla 28 Eylül’de Haleb’te Muhabarat ve askeri istihbaratın üst düzey yöneticileri ile Kobanê, Menbic ve Efrîn başta olmak üzere birçok bölgeden rejme bağlı askeri ve sivil güvenlik kurumlarının katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda rejim yöneticileri, Çerkes, Durzi ve Kürtlerin rejim tarafına nasıl çekileceğinin yol ve yöntemlerini tartıştılar. Toplantıda karar altına alınan kimi maddelerin Koşka Komari (Cumhuriyet Köşkü) tarafından da kabul edilerek imzalandığı belirtildi.

Amaç Özerk Yönetimi Dağıtmak Mı?

Toplantıdan Kobanê’den Efrin’e kadar bölgedeki aşiretlerle görüşme kararı çıktı. Alınan bilgiye göre Haleb’te yapılan toplantıda alınan kararlar şöyle:

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Demokratik Özerk Yönetime bağlı asayiş güçlerinden özellikle Efrin ve diğer bölgelerde Türk devletine karşı savaşarak yaşamını yitirenler “Suriye Cumhuriyeti Şehitleri” olarak sayılacak. Buna göre rejim yönetimi de bu karar çerçevesinde bu şehitlerin ailelerine sahip çıkacak.

Bu bölgelerde savaştan etkilenen çocuklara yönelik bir düzenleme yapılması ve bunun için de bir komitenin kurulacak. 

Bu komite rejimin hakimiyeti altındaki bölgelerde bulunan Kürt oluşumları üzerinden çalışmaya başlayacak ve diğer Özerk Yönetim hakimiyeti altındaki bölgelere yayılacak, Efrin’e geri dönüşler teşvik edilecek. Ancak rejim tarafından bu oluşumların çalışmaları denetlenecek.

Devlet okullarında Kürt dilli eğitimi verilmiyor tartışmalarına son verilmesi için devlete bağlı okullarda Kürt dillinin seçmeli ders olarak verilecek.

Savaş nedeniyle Suriye rejimin devlet kurumlarına gelemeyen memurların durumları ile ilgili düzenleme yapılacak.

Suriye Sanatçılar Sendikası’na bağlı olarak Kürt sanatçılar için küçük bir sendika kurularak Rejim denetiminde Kürtçe şarkı, tiyatro, folklor vb hünerlerini sergilemelerine olanak tanınacak.

YPG içinde ya da Kürtlere bağlı diğer askeri oluşumlar içinde askerliğini yapanlar Suriye Rejim ordusunda askerlik yapmış olarak sayılacak ve mecburi askerlikten muaf tutulacak

Daha önce Şehba ve Halep’in Şex Meqsud semtlerinde kapanan sanayi ve meslek işleri aktif hale getirilerek Suriye rejimine bağlı sanayi ve ticaret sicillinde kaydedilerek onaylanacak.

Bu çerçevede Şehba’ya yerleşen Efrinlilerin yaşam, toplumsal ve sağlık ihtiyaçlarını giderebilmeleri için Halep’e gidiş gelişlere izin verilecek.

Til Rifat ilçesine yerleşenler için kimlik vb. kayıtlar için Nüfus Müdürlüğü ve Adliye’ye bağlı bir yer açılacak.

Bölge halkı ve rejim yönetimi arasındaki sorunların çözümü konusunda toplumun ileri gelenlerinden bir komisyonun oluşturulacak.