Eski İngiltere Başbakanı Johnson'dan Kürdistan'ın bağımsızlığına ilişkin yorum

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yeniden başbakan olması halinde Kürdistan Bölgesi'nin tercih ettiği adımları destekleyeceğini belirterek, Irak anayasasında Kürdistan halkının haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Eski İngiltere Başbakanı Johnson'dan Kürdistan'ın bağımsızlığına ilişkin yorum

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson Duhok'taki Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen forumda konuştu.

Boris Johnson'a yeniden başbakan olması halinde Kürdistan'ın bağımsızlığını tanıyıp tanımayacağı soruldu.

Johnson ise  "Söyleyebileceğim şey bu ülkenin kendi demokratik meselesi olduğudur. Ama özellikle Kürdistan'ın seçtiği adımla ilgili olarak iki şey söyleyebilirim: Öncelikle bizim desteğimizi alacaksınız, benim desteğimi alacaksınız, İngiltere'nin desteğini alacaksınız. İkincisi; Kürt halkının mevcut anayasadaki meşru özlemlerinin tanınması ve tam anlamıyla saygı duyulması gerekiyor” şeklinde yanıtladı.

Johson sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İnsanlar küçümsendiklerini veya dışlandıklarını hissediyorlarsa ve kendilerine eşit derecede saygı duyulmadığını hissediyorlarsa, bunun uzun vadede kötü sonuçları olacaktır. Bu sorunun çözülmesi Bağdat hükümetinin çıkarınadır.”

Johnson'ın siyasi hayatı

Eski bir gazeteci olan Boris Johnson'ın siyasi kariyeri 2001'de milletvekili seçilmesiyle başladı.

2008-2016 arasında iki kez seçim kazanarak Londra Belediye Başkanı olarak görev yapan Johnson, 2016'daki Brexit referandumunda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için kampanya yürütenler arasında ön saflardaydı.

Başbakan Theresa May'in hükümetinde yaklaşık iki yıl dışişleri bakanı olan Johnson, 9 Temmuz 2018'de istifa etmişti.

Boris Johnson 2019'da başbakan oldu.

Aralık 2020, Londra'da Covid kısıtlamalarının en sıkı olduğu zamanda iktidardaki Muhafazakar Parti'nin ofisinde parti düzenlediği ortaya çıktı.

Kabinesinden bir bakanın taciz iddialarına rağmen görevde kalması üzerine tepki topladı ve 6 Temmuz 2022’de kabinesindeki diğer bakanların istifası sonrası görevinden çekildi.