'Federal sistem güçlendirilmezse, Irak 3 parçaya bölünebilir'

Irak’ta 2021 yılında nasıl bir geleceğin beklediği belirsizliğini korurken, ABD askerlerine yönelik saldırılar, İran’ın müdahaleleri ve Şii milislerin baskıları federal sistemi her geçen gün zayıflatıyor. Siyasi gözlemcilere göre, federal sistem zayıflarsa Irak 3 etnik ve mezhebi parçaya bölünebilir.

'Federal sistem güçlendirilmezse, Irak 3 parçaya bölünebilir'
Iraklı siyasetçi Esil Nuceyfi, 2021 yılında Irak’taki siyasi sistemin yıkılacağı öngörüsünde bulunmuştu.
 
Kürt siyasi gözlemci Saman Sornî’ye göre, federal sistemin çökmesi halinde Irak 3 parçaya bölünecek.
 
Irak’taki durumlara ilişkin BasNews’e değerlendirmelerde bulunan Kürt siyasi gözlemci ve uluslararası ilişkiler uzmanı Saman Sornî, Irak’ın bu duruma gelmesinde birkaç neden olduğunu, en başat nedenin ise PDK dışında Irak’taki siyasi parti ve tarafların devletin sürekliliğine ilişkin bir plan ve programının bulunmamasına bağladı.
 
2003’den beri Irak’taki siyasi tarafların bir uzlaşıya varamadığını ve her geçen gün çekişme ile çelişkilerin arttığını belirten Saman Sornî, “Irak’ta siyasi ve güvenlik alanına durum her geçen gün kötüleşiyor. Irak’ta İran’ın faaliyetleri egemenlik haklarının kaybedilmesine neden oluyor. İran’ın Irak’ın içişlerine müdahalesi artıyor. Tüm bu sebeplerden ötürü 2021 yılında Irak’ın ekonomik sisteminin çökeceğine dair inanç yüksek” dedi.
 
Irak’ın çöküşe gidişinin diğer nedenlerine ilişkin ise Saman Sornî şunları dile getirdi: “2003 tarihinden beri Irak’ta uzlaşı ve anayasa konusunda bir çaba görülmüyor. Irak’ta güvenlik her geçen gün zayıflıyor.”
 
Saman Sornî’ye göre; ekonomik kriz, petrol fiyatlarındaki düşüş de Irak’taki ekonomik çöküşü hızlandırıyor.
 
Irak’taki mevcut federal sistemin gülendirmesi gerektiği uyarısına bulunan siyasi gözlemci ve uluslararası ilişkiler uzmanı Saman Sornî, “Federal sistem güçlendirilmez ise Irak 3 siyasi bölgeye bölünmesi kuvvetli muhtemel. Bu da şimdiki sistemin son bulması anlamına gelir” dedi.
/ Basnews