Fotoğrafların photoshoplu olduğu ortaya çıktı, Tasnim kendisini aklamaya çalıştı: Kaynak biz değiliz

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yarı resmi haber ajansı Tasnim, Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi hakkında photoshopla üretilmiş fake fotoğraflar yayınladı. Rûdaw da dün gece söz konusu fotoğrafların sahte olduğunu ortaya çıkardı.

Fotoğrafların photoshoplu olduğu ortaya çıktı, Tasnim kendisini aklamaya çalıştı: Kaynak biz değiliz

Sahte fotoğrafları yayınlayan Tasnim, Rûdaw'ın haberinin ardından kendisini aklamaya çalışarak İran'da yayın yapan diğer medya kuruluşlarını suçladı.

Tasnim 20 Ocak’ta, Kürt iş adamı ve hayırsever Pêşrew Dizayi’nin yanı sıra bir hamam, birkaç Peşmerge komutanı ve bir inşaat şirketi sahibinin fotoğraflarını, Dizayi Mossad'ın "stratejik ortağı"ymış görüntüsü vererek yayınladı.

Rûdaw'ın da bu fotoğrafların orijinalini yayınlaması ve fotoğrafların photoshop ile üretildiğini ortaya çıkarması üzerine Tasnim ajansı haberini geri çekerek, "Bu fotoğrafların ilk kaynağı biz değiliz" dedi ve İran resmi haber ajansı Seda Sima’yı kaynak gösterdi.

Tasnim bugün “Pêşrew Dizayi'nin fotoğraflarının ilk kaynağı neresi?" başlıklı bir haber yayınladı. Ajans haberde kendisini aklamaya çalışarak İran’ın bir başka resmi yayın organını suçladı. Haberde, “Dizayi'nin fotoğraflarını yayınlayan ilk kaynak Tasnim değil. Bu fotoğraflar zaten bazı medya kuruluşlarında daha önce yayınlanmıştı” ifadeleri yer aldı.

Tasnim, bahsettiği yayın organlarından birinin Press TV olduğunu da kaydetti.

Yahudi bir hahamın yanına montajlanmış fotoğraf paylaşıldı

İran resmi medyası, İran’ın Erbil’e yönelik saldırılarını meşrulaştırmak için Pêşrew Dizayi’nin fotoğraflarını photoshoplayarak servis etmeye başlamıştı. Dizayi’nin fotoğraflarını montajlayıp servis eden İranlı ajanslar “Kürdistan’ın petrolünü İsrail’e satıyor” şeklinde dezenformasyona başvurmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yarı resmi haber ajansı Tasnim, 20 Ocak tarihli “Pêşrew Dizayi iş insanı mı yoksa Mossad’ın stratejik destekçisi mi?” başlıklı haberinde, Devrim Muhafızlarının Kürd iş insanının evini hedef alarak güya “Mossad’ın en önemli işbirlikçilerinden birinin hedef alındığını" savunarak kamuoyunu yönlendirmeye çalıştı.

Devrim Muhafızları'nın internet sitesi, 20 Ocak’ta Pêşrew Dizayi’nin kim olduğunu yerel kamuoyuna anlatmaya çalıştığı haberde, Dizayi’nin çok sayıda fotoğrafını yayınlandı.

Fotoğraflardan birinde, Yahudi bir hahamın yanına montajlanmış fotoğrafı servis edildi. Ancak çok geçmeden fotoğrafın orijinali ortaya çıktı ve Devrim Muhafızları medyasının photoshopla dezenformasyon yapmaya kalkıştığı görüldü.

Sahte altyazılı video dolaşıma sokuldu

Bunun yanı sıra İsrailli bir doktor ile 12 yıl önce yapılan bir röportaj da yeniymiş gibi sahte alt yazı ile sosyal medyada dolaşıma sokuldu. Röportajın orijinalinde doktor, lazerle göz ameliyatından bahsederken altyazılı sahte versiyonunda ise güya Mossad'ın Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri hakkında konuşuyormuş gibi gösterildi.

Video, Arapça altyazı ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşılmaya başlandı.

YouTuba, 4 Mayıs 2011 tarihinde yüklenen İbranice röportajda Dr. David İsrael, lazer ile göz tedavisinden bahsediyor. Ancak, röportajdan kesilen ve 1 dakikadan daha az bir bölümüne Arapça altyazısı eklendi ve güya doktorun İsrail gizli servisi Mossad’ın Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerini anlattığı şeklinde gösterildi./Rudaw