Jina Emini protestolarına katılan bir gösterici daha idam edildi

İran yargısının Mizani internet sitesi, Tahran'da Jina Emini'nin ölümünün ardından düzenlenen protestolara katılan ve tutuklanarak idama mahkum edilen aktivist Muhammed Kubadlu'nun bu sabah cezasının infaz edildiğini duyurdu. Kubadlu'nun idamının ertelenmesi için sosyal medyada kampanyalar yürütülüyordu.

Jina Emini protestolarına katılan bir gösterici daha idam edildi

23 yaşındaki Muhammed Kubadlu Tahran'ın Parand kasabasındaki protestolarda bir polis memurunun öldürülmesi ve beş kişinin de yaralanmasına karıştığı iddiasıyla 2022'de İran Yüksek Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Muhammed Kubadlu bu sabah (23-1-2024 Salı) idam edilirken, sosyal medya platformlarında idamının durdurulması için çağrılar yapılıyordu. Muhammed Kubatlu’nun avukatı verilen cezanın yasa dışı olduğunu ve davasının yeniden gözden geçirilmesini talep etmişti.

Kubadlu’nun avukatı Amir Reisiyen, " Muhammed Kubatlu'nun temyiz hakkı var, dolayısıyla cezasının infazı yasal olarak yerine getirilemez.  Eğer cezası ,nfaz edilirse şüphesiz bu kasıtlı bir cinayet olarak kayda geçer" dedi.

Uluslararası Af Örgütü ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, Muhammed Kubadlu'nun davasının kusurlu olduğunu,  genç adamın psikolojik sorunlarının olduğunu ve "itiraflarının işkence altında alındığını” ve dosya hakkında gizlilik kararı alındığını duyurarak, idam edilmemesi yönünde İran’a çağrıda bulunmuştu.

Oğlunun idamının durdurulması için çaba gösteren Muhammed Kubadlu'nun  annesi Masuma Ahmadi sosyal medyada yayınladığı bir videoda "Oğlumun akıl sağlığı yerinde değil. Avukatsız sorgulandı ve mahkemenin ilk duruşmasında ölüm cezasına çarptırıldı" dediği görülüyor.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca İran yargısı, 2022-2023 Jina Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle onlarca kişiye idam cezası verdi. Bunların dokuzu şu ana kadar idam edildi ve çok sayıda tutuklu ise idam tehdidi altında.

İdam edilme tehlikesiyle karşı karşıya olanlardan bazılarının cezaları kamuoyunun baskısı ve yürüten kampanyalar sayesinde hapis cezasına çevrildi.

16 Eylül 2020 tarihinde Kürd kızı Jina Emini’nin ahlak polislerinin gözaltında hayatını kaybetmesi ardından İran ve Rojhılat kentlerinde  aylarca süren gösteriler patlak vermişti.   22 yaşındaki Rojhılat’ın Sakkız kenti nüfusunda kayıtlı Jina Tahran’da, başörtüsünü kurallara uygun  takmadığı gerekçesiyle Tahran Ahlak Polisi tarafından  gözaltına alınmıştı.  Gözaltına alındıktan saatler sonra fenalaşan Jina hastaneye kaldırılmış, 3 gün sonra yaşamını yitirmişti.

Ailesi ve insan hakları savunucuları onun ahlak polisi tarafından dövüldüğünü özellikle başın aldığı darbeler nedeniyle yaşamını kaybettiğini savunurken, İran hükümeti bu ailenin bu iddialarını reddetti.