Foza Yusuf: 'Rojava partiler arasında bölüşülecek bir şirket değil'

PYD yöneticilerinden Foza Yusuf, Rojava’da Kürt taraflar arasındaki görüşmelerin ENKS’nin “gündemde olmayan talepleri nedeniyle tıklandığını belirterek, “Rojava partiler arasında bölüşülmesi gereken bir şirket değil” dedi.

Foza Yusuf: 'Rojava partiler arasında bölüşülecek bir şirket değil'

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Divanı üyesi Foza Yusuf, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve diğer Kürt taraflar arasında gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“ENKS’nin gündem dışı talepleri nedeniyle görüşmeler durdu” diyen Yusuf, ENKS’nin her konuda yüzde 50 pay istediğini söyledi.

Yusuf, “Rojava partiler arasında bölüşülmesi gereken bir şirket değil. PYD ve ENKS dışında diğer partiler ve taraflar da var. Onlar gözardı edilemez” diye konuştu.

ENKS’nin taleplerinden geri adım atması gerektiğini vurgulayan Foza Yusuf, “Rojava’da seçilmiş meclisler var, bu meclislerde çalışan bağımsız kişiler var. Ayrıca Kürtler dışında bu bölgede yaşayan bileşenler de var ve onlar da hesaba katılmalı” ifadelerini kullandı.

Türkiye destekli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ndan bir heyetin Efrin’e gerçekleştirdiği ziyarete değinen Yusuf, heyette ENKS temsilcisi Abdullah Gedo’nun da bulunduğunu belirterek, “Heyet Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevrin Halef’in katili Hatim Ebu Şakra ile görüştü. Bu kadar hassas bir sürece ENKS’nin bu görüşmede yer alması ve böyle poz vermesi silahlı grupların Efrin’de yaptıklarını meşrulaştırıyor” dedi.

Foza Yusuf, bahsettiği konuların tümünün müzakereleri etkilediğini belirterek, “ENKS bu prensipler üzerinden kendi yaklaşımını gözden geçirirse görüşmeler yeniden başlar” şeklinde konuştu.

Rojava’daki görüşmeler

Rojava’da, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başını çektiği 25 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), 16 Haziran'da ortak bir açıklama ile 5 konuda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Taraflar arasındaki anlaşma, Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani ile ABD'nin Uluslararası Koalisyon'daki Danışmanı William Robak sponsorluğunda gerçekleşen görüşmelerin sonucunda sağlandı.

Ortak açıklama da, 2014’te Başkan Mesud Barzani’nin desteğiyle ENKS ile TEV-DEM arasında yapılan Duhok Anlaşması maddelerinin Rojava’da iki taraf arasında birinci aşaması tamamlanan Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin temeli olarak kabul edildiği belirtildi.

Ayrıca, “2014 Duhok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir” denildi.

Açıklamada her iki taraf adına Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapılırken, varılan anlaşma için, “Daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur” nitelemesinde bulunuldu.

Taraflar siyasi meselelerin ele alındığı ilk tur görüşmelerinin ardından Ağustos’ta ikici tur görüşmelerine başladı.

Rojava’da oluşturulması kararlaştırılan Ortak Karar Mekanizması’ndaki üyelerin yüzde 40’ının YYNK, yüzden 40’ının ENKS’den ve yüzden 20’sinin de diğer partilerden oluşrutulması konusunda görüş birliğine varıldı.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) yöneticilerinden Neşet Zaza, görüşmelerin eğitim sistemi, tutuklular ve Roj Peşmergeleri’nin dönüşünü kapsayan askeri konularda tıkandığını belirtmişti.

Kaynak/Rudaw