Fransa'da 'Türk genci ve arkadaşının ölümünden polis sorumlu' iddiası

Fransa'da 'Türk genci ve arkadaşının ölümünden polis sorumlu' iddiası

Fransa’nın Grenoble kentinde geçen cumartesi günü polisin kovaladığı motosikleti kullanan biri Türk iki gencin kaza yaparak yaşamını yitirmesi, protestolara neden oldu.

19 yaşındaki Fatih Karakuş ile 17 yaşındaki arkadaşı Adam Soli’nin motosikletle seyir halindeyken kendilerini takibe alan polislerden kaçarken hızlanarak otobüsle çarpıştığı bildirildi. Kasksız oldukları öğrenilen gençler kaza yerinde hayatlarını kaybetti.

Polisin yaşanan kovalamaca sonucu meydana gelen kazada rolü olduğunu düşünen göstericilerin protestoları şiddete dönüştü. Gençlerin yaşadığı Mistral mahallesinde pazar akşamı sokağa çıkan eylemciler, araçları ateşe verdi. Güvenlik güçleri protestoculara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile sert müdahalede bulundu.

Önceki gün ise Mistral mahallesinde yaklaşık 1500 kişi, polislerin yargılanması talebiyle sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Cenazesi için Türkiye’ye gelen Fatih’in ailesiyse sessiz eyleme katılmadı. İki gencin ailesi de adalet için mahkemeye başvuracaklarını duyurdu.

2005 yılında Paris banliyösünde Afrika kökenli bir gencin polisin kimlik kontrolünden kaçarken yüksek gerilim trafosuna sığınıp elektrik çarpması sonucu ölmesiyle başlayan protestolar ülke geneline yayılmıştı. Güvenlik güçleri ile göçmen nüfusun yoğun olduğu banliyölerde yaşayan gençler arasındaki çatışmalar haftalarca sürmüştü. Ülkede OHAL ilan edilmişti. Geçen yıl da Nantes’te bir gencin polis kurşunu ile yaşamını yitirmesi protestolara neden olmuştu.