HAK-PAR İstanbul Adayı Sezen: Partimiz alternatif bir Kürt partisi olacak

HAK-PAR Milletvekili Adayı Sezer, “Hükümetin politikalarına, Yeşil Sol Parti’nin siyasetine yönelik itiraz oylarını alacağımıza inanıyorum. Partimizin demokratik ve legal düzlemde alternatif bir Kürt partisi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

HAK-PAR İstanbul Adayı Sezen: Partimiz alternatif bir Kürt partisi olacak
Foto: Rudaw

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) İstanbul Milletvekili Adayı Zana Sezen, Rûdaw TV’ye konuştu.

14 Mayıs seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sezen, ittifak kurma konusunda geç kalınmasına ilişkin soruya “İttifak ortaklarımız biraz geç cevap verdi. Ayrıca Meclislerimizi toplamak üzereyken o dönem deprem oldu. Türkiye’nin tamamında bir karışıklık vardı. O yüzden biraz geç kalındı ama iyi bir tavır ortaya kondu. Kürdistani partilerle ‘milli bir sözleşme’ çerçevesinde bir araya gelmemiz açısından iyi oldu” yanıtını verdi.

Sezen, şunları kaydetti:

“Türkiye 100 yıldır Kürtlerin inkarı üzerine kuruldu. 100 yıldır Kürtler inkar ediliyor, bir kimlikleri yok, dilleri yok sayılıyor. Dilleri zayıflıyor ve bir statüleri yok. Varlıkları kabul edilmedi.

“Kürtler oy deposu olarak görülüyor”

Mesele ittifaklar meselesi değil. Kürtlerin esas meselesi statüdür, bir bölgenin idare edilmesidir. Biz parti olarak Kürtlerin İstanbul ve Ankara’ya dönen aidiyetlerini milli bir bilinçle geri döndürmek isteriz. Türkiye’de 18 milyon Kürt var. Bu 18 milyon Kürt, oylarını kendileri için statü istemeyen partilere veriyor. Kürtler oy deposu olarak görülüyor.

Biz Kürtlere statü meselesine programımızda yer verdik. Bu yüzden de bize karşı dava açıldı ve biz bu davayı mahkemede kazandık. Bu açıdan diğer partilerden farklıyız. Onların bahsettiği statü açık ve şeffaf olarak dile getirilmemiş.

“Anayasada Kürtlerin varlığı yer almalı”

(HÜDA-PAR) Federasyon tartışılabilir diyor. Biz tartışılabilir demiyoruz. Biz istiyoruz diyoruz. Anayasada Kürtlerin varlığı yer almalıdır diyoruz.

Kürtçe resmi dil olsun diyoruz. Başka bir hükümet gelince kalkıp değiştirmesin diyoruz.

Halkın bize ilgisi oldukça yüksek. Halk hükümeti de, Kürtlerin içinde yer aldığı ve Kürtlere statü istemeyen partileri de istemiyor. Sezai Temelli, Hasan Cemal, Ertuğrul Kürkçü gibi adaylara da itiraz var. Kürt meselesini demokrasi meselesi olarak tanıtanlara da itiraz var.

“Partimiz alternatif bir Kürt partisi olacak”

Hükümetin politikalarına, Yeşil Sol Parti’nin siyasetine yönelik itiraz oylarını alacağımıza inanıyorum.

Partimizin demokratik ve legal düzlemde alternatif bir Kürt partisi olacağını düşünüyorum.