Hamaney, Irak'a Gazze savaşının durdurulması için ABD ve İsrail'e baskı yapmaya çağırdı

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Irak'ı iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasının uygulanmasını takip etme ve Gazze'deki savaşı durdurmaları için ABD ile İsrail'e baskı yapılmasında rol üstlenmeye çağırdı.

Hamaney, Irak'a Gazze savaşının durdurulması için ABD ve İsrail'e baskı yapmaya çağırdı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Gazze’deki savaşın durdurulması amacıyla bölgede düzenlediği ziyaretin ilkini İran’a gerçekleştirdi.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Tahran’da Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani’yi kabul etti. Hamaney’in Ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede Gazze’deki savaş, Bağdat ve Tahran arasındaki koordinasyon ele alındı.

Açıklamaya göre İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Irak'ı, Gazze'deki savaşı durdurmaları için Arap ve İslam dünyasının özelde de Irak’ın ABD ve İsrail'e yönelik siyasi baskısını artırma konusunda rol üstlenmeye çağırdı.

İki ülke arasındaki güvenlik ve ekonomik anlaşmalara değinen İranlı lider, iki ülke arasındaki işbirliğinin  iyi bir düzeyde seyrettiğini ancak anlaşmaların uygulanmasını takip edilmesi ve yavaşlatılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İran ve Irak, 19 Mart’ta Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilerin faaliyetlerini sınırlandırılması ve silahsızlandırılmasını da içeren Sınır Güvenliği anlaşması imzaladı. Anlaşmanın maddelerinden biri de Rojhılatlı Peşmergelerin sınır bölgelerinden uzaklaştırılması ve silahsızlandırılarak bir kampta toplanmasıydı.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci anlaşmanın uygulandığını söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, anlaşmanın bazı maddelerinin hayata geçirildiğini ve ülkedeki özel komitelerin anlaşmanın uygulanmasını izlediğini söyledi.