HDP Meclis’te ‘infaz yasası’nı protesto etti

HDP Meclis’te ‘infaz yasası’nı protesto etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen infaz yasasını protesto etti.

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı ve siyasi suçları kapsam dışı bırakan infaz düzenlemesi dün TBMM’de görüşülmeye başlandı.

HDP grubu infaz yasa teklfinin kısmi af gibi değerlendirmesi gerektiğini, teklifin görüşülmesinin Anayasaya aykırı olduğunu belirtip usul tartışması istedi. Meclis Başkan Vekili Levent Gök usül tartışmasını açtı fakat tartışma sonucu teklif görüşmelerine geçildi.

Bunun üzerine HDP milletvekilleri Anayasaya aykırı olduğunu ısrarla belirttikleri halde söz konusu teklifin görüşülmeye başlamasını ayağa kalkıp ellerindeki dövizleri havaya kaldırarak ve basına dönerek protesto etti. HDP grubu masalara vurarak protestolarını devam ettirdi.

HDP, infaz yasasının İç Tüzük’ün 92. Maddesine göre, normal bir kanun teklifi gibi görüşülmemesi gerektiğini ve anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor.

Yaşanan tartışmaların ardından Meclis oturumu kapatılarak, infaz yasası görüşmeleri yarına ertelendi.

İç Tüzük'ün 92. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Genel veya özel af ilanını içeren tekliflerin Genel Kurulda kabulü Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile mümkündür. Gerekli çoğunluk, söz konusu tekliflerin afla ilgili maddelerinde ve tümünün oylanmasında ayrı ayrı aranır. Teklif hakkında verilen genel veya özel af ilanını içeren değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması açık oylama suretiyle tekrarlanır.”

HDP milletvekilleri, İç Tüzük'te de belirtildiği üzere üye tam sayısının beşte üçünün sağlanmasını gerektiğini, bu sebeple bu teklifin normal bir kanun teklifi gibi görüşülmemesi gerektiğini ifade ederek itiraz etti.